УКРАЇНСЬКИЙ СУПУТНИК ПОКАЗАВ СЕБЕ КРАЩЕ НІЖ 32 ІНОЗЕМНІ КОНКУРЕНТИ

Український супутник PolyITAN-1, розроблений студентами КПІ, вже 7 років працює орбіті Землі, а 32 його конкуренти уже поламалися.

Про це 6 липня ц.р. повідомила «Українська правда», посилаючись на прес-службу Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Відзначається, що розробка Київського політеху пережила всіх аналогічних апаратів, відправлених спільною міжнародною місією на орбіту Землі сім років тому.

Супутник PolyITAN-1 досі самостійно забезпечує себе живленням й безперебійно передає сигнал на наземну станцію КПІ.

Розроблений в КПІ наносупутник типу Cubesat перевершив роботу своїх іноземних аналогів.

Влітку 2014-го року серед 33 інших схожих апаратів з 17 країн світу, ракета-носій «Дніпро» вивела його на орбіту Землі.

Космічна місія кпішного апарату була розрахована на один рік. У PolyITAN-1 було завдання випробовувати життєдіяльність супутника й усіх підсистем в умовах космосу, перевіряти їх взаємодію.

Всі супутники, відправлені тією місією в космос вже давно вийшли з ладу, частина просто згоріли і стали космічним сміттям.

І лише розроблений на базі столичної політехніки космічний апарат активно працює, а всі його параметри залишаються в межах норми.

Всі компоненти супутника створювали студенти й науковці шести факультетів та інститутів КПІ.

Після успішного запуску PolyITAN-1 з’явився PolyITAN-2. Апарат вийшов на орбіту з борту МКС в рамках проєкту QB50. Головним завданням супутника було вимірювання концентрацій атомарного кисню в термосфері – шарі атмосфери на висоті 80–400 км.

А далі були ще PolyITAN-3-PUT формату 3U, PolyITAN-4-BIO формату 3U та PolyITAN-5-Grav формату 3U.

Поделиться публикацией