УКРАЇНСЬКА 155-ММ САУ «БОГДАНА» ПОНАД ПІВСОТНІ ПОСТРІЛІВ ВИПРОБУВАНЬ

Вітчизняна 155-мм самохідна артилерійська установка 2С22 «Богдана» повернулась до випробувань і вже зробила понад півсотні пострілів на полігоні «Широкий лан».

Про це повідомляє інформагенція Defense Express.

Наразі триває етап попередніх випробувань, які полягають в оцінці реальних можливостей озброєння та відповідності визначеним вимогам. Вони є необхідною умовою для проведення вже державних випробувань, після яких можливе прийняття зразка на озброєння та розгортання серійного виробництва.

Деталі випробувань поки залишаються втаємниченими.

Нагадаємо, що в грудні Міноборони повідомило про виконання контракту чеською компанією Excalibur Army на постачання великої партії 155-мм боєприпасів для проведення випробувань САУ «Богдана». Це зокрема практичні боєприпаси, а також далекобійні уламково-фугасні снаряди з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ.

Випробування гаубиці були заблоковані понад рік.

Головний виконавець дослідно-конструкторської роботи – ПрАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» (КЗВВ) звинувачував Міністерство оборони, яке на нього переклало закупівлю снарядів для випробувань.

Міноборони ж звинувачувало КЗВВ у не виконанні зобов’язань на етапі попередніх випробувань. Є кілька рішень судів. Зокрема рішенням Господарського суду м. Києва по справі № 910/10322/19, терміни державних випробувань були перенесені на друге півріччя 2021 року.

У грудні 2020 року мали підписати додаткову угоду, яка розблокує подальші випробування гаубиці. Завод тоді заявив про готовність приступити до продовження попередніх випробувань відразу після продовження терміну дії контракту.

На той час, за словами представників заводу, «Богдана» встигла здійснити сім пострілів, з яких два – гідропостріли, два – холості та три постріли інертними снарядами.

На початку травня на рівненському полігоні завершила випробування в інтересах ЗС України чеська 152-мм самохідна гаубиця Dana-M2. Під час випробувань іноземна САУ пройшла 18 окремих перевірок, включно з ходовими та вогневими випробуваннями.

Також у Міністерстві оборони розглядають можливість закупівлі польських 155-мм САУ Krab з перспективою налагодити виробництво вітчизняних самохідних гаубиць на гусеничному ходу. Вони мають замінити в ЗСУ радянські САУ 2С1 «Гвоздика» та 2С3 «Акація».

Артилерійські системи 2А36 «Гіацинт-Б», 2А65 «Мста-Б», 2С19 «Мста-С», 2С5 «Гіацинт-С» поступово мають замінити на 155-мм самохідні гаубиці на колісному шасі, – поінформував наприкінці 2020 року начальник Ракетних військ та артилерії ЗС України.

Поделиться публикацией