УКРАЇНСЬКА АРМІЯ МОЖЕ ЗМІНИТИ ВЛАДУ В РФ — ПРОГНОЗ NYT

В Росії наразі не видно навіть натяку на появу когось, хто може замінити на посаді президента Владіміра Путіна – його влада досі міцна навіть попри невдачі у війні в Україні, рейтинг високий і відсутні будь-які опоненти, здатні змістити його з посади. Єдиним фактором, який сьогодні серйозно загрожує силі Путіна, є українська армія. Про це сказано у статті The New York Times.

«Що легше уявити: Владімір Путін раптово оголосить про припинення війни з Україною та виведе свої війська, або Росія без Путіна, яка перегляне свою політику, припинить війну та почне будувати відносини з Україною та Заходом на новій мирній основі? Важко відповісти. Війна в Україні значною мірою є результатом особистої одержимості Путіна, і навряд чи він добровільно погодиться її припинити. Що залишає іншу можливість: Росія без Путіна, з усіма надіями на мирну Росію, пов’язану зі зміною влади в країні. Це також здається малоймовірним», – йдеться у статті.

Видання зазначає: рейтинг Путіна високий попри військові невдачі в Україні, а двоє найімовірніших його наступників – прем’єр-міністр Міхаіл Мішустін та опозиціонер Алєксєй Навальний – не мають шансів, бо один пов’язаний лояльністю до президента, а інший сидить у в’язниці.

NYT пише, що у владних колах Росії не видно жодних проявів реальної опозиції до чинного диктатора, бо він вміло маніпулює посадовцями за допомогою корупції, дозволяючи їм будувати корупційні схеми і тим самим тримаючи їх на гачку.

«Війна мала потенціал перевернути це обчислення. Правлячий клас, який завдячує своїм багатством своїй владній позиції, зіткнувся з новою реальністю: їхню власність на Заході або конфіскували, або піддали санкціям – більше немає яхт, більше немає вілл, нікуди втекти. Для багатьох чиновників і олігархів, наближених до влади, це означає крах усіх життєвих планів, і в принципі можна припустити, що в Росії немає жодної соціальної групи, більш незадоволеної війною, ніж клептократи Путіна. Але є заковика: вони обміняли свої права політичних агентів на ті самі яхти та вілли. З цим пов’язана фундаментальна інтрига у внутрішній російській політиці. Військова ескапада Путіна мала руйнівний вплив на життя еліти істеблішменту, на яку він завжди покладався. Але еліти, які залежать від влади заради свого багатства та безпеки, виявляються не в змозі сказати “ні” Путіну», – сказано в тексті.

Так само немає протестних настроїв ні серед середнього класу, ні серед простого народу – вони або бояться, або сліпо вірять пропаганді.

Єдине, на думку авторів NYT, що може зараз стати реальною загрозою для влади Путіна – це програш у війні проти України.

«Фактором, який сьогодні серйозно загрожує силі Путіна, є українська армія. Лише втрати на фронті мають реальні шанси змінити політичну ситуацію в Росії, про що добре свідчить російська історія. Після поразки в Кримській війні в середині XIX століття цар Алєксандр II був змушений провести радикальні реформи. Те ж саме сталося, коли Росія програла війну з Японією в 1905 році, а перебудова в Радянському Союзі була зумовлена ​​значною мірою провалом війни в Афганістані. Якщо Україні вдасться завдати значних втрат російським військам, може розгорнутися аналогічний процес, – підсумовує американське видання. – І все ж, не зважаючи на всю завдану наразі шкоду, здається, що до такого повороту ще далеко. Зараз і в осяжному майбутньому Росією керує Путін – і страх, що без нього все буде гірше».

Поделиться публикацией