УКРАЇНА УСПІШНО МОДЕРНІЗУЄ ППО ЕФІОПІЇ

Україна робить успішні кроки в співробітництві з Ефіопією, зокрема успішно модернізує засоби протиповітряної оборони африканської країни.

Про це 2 жовтня ц.р. в статті для газети «День» написали директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак та директор інформаційно-консалтингової компанії Сергій Згурець.

«Якщо конкретніше, то налагодженню особистих зв’язків і виникненню довіри на ринку африканських держав сприяли серйозні постачання озброєнь. Це близько 8 станцій (РЛС) радіолокацій 36Д6, модернізація низки РЛС П-18, постачання 5 командних пунктів виробництва ГП «Іскра», ну й нарешті, постачання Ефіопії 250 частково модернізованих танків. Усе це діяло, як артилерійська підготовка перед основною атакою,  щоб пішов такий контракт. Так чи інакше команда українських спецекспортерів і підприємств взялася модернізувати всю систему ППО держави», — уточнили експерти.

До того ж, вони вважають, що не можна не згадати ще одну найважливішу в цій справі деталь: Ефіопія понад усе потребує захисту греблі, що будується й дуже дратує Судан і Єгипет.

Зокрема, йдеться про так звану «греблю великого відродження Ефіопії» — без перебільшення, грандіозний об’єкт, споруджуваний на річці Блакитний Нил на території Ефіопії.

Фахівці стверджують буквально: якщо для Ефіопії водосховище, що будується, й ГЕС ототожнюються з великим відродженням, то для Судану й Єгипту, розташованих нижче за течією, грандіозне будівництво може обернутися не менш грандіозним занепадом, оскільки вода Нила є безвідносною й фактично безальтернативною цінністю в цьому посушливому регіоні.

«ГЕС Хідасе (у перекладі й означає «відродження») 150-метрової висоти має стати найбільшою на африканському континенті, а її проектна потужність становить 6,45 ГВт проти 2 ГВт, що нині виробляються на всій території Ефіопії», — повідомляють екперти.

«Цікаво, що торговці зброєю з України мали в цій африканській державі таке міцне реноме, що саме українські компанії могли б скласти кістяк всього будівництва вартістю  4 млрд дол. На жаль, чиновники часів президента Януковича (будівництво ГЕС почалося  2011 року) вразили надмірними апетитами й неприродним тяжінням до відкатів — їхній проект виявився за вартістю в 2,5 разу дорожчим, ніж у світових лідерів. Утім, проектування гіганта все ж робилося українськими інженерами. Ну, а за фізичний захист найбільшого національного проекту Ефіопії взялися підприємства українського ОПК. Варто зауважити, що старт ГЕС Хідасе заплановано на 2020 рік, до цього часу повинна фінішувати й робота української команди», — наголосили фахівці.

Поделиться публикацией