УКРАЇНА РОЗРАХОВУЄ ЗАКУПИТИ В США ОВТ — ГЛАВКОМ

Наразі українські військові кажуть про можливість реалізації проектів спільного виробництва ЗРК малої та середньої дальності з компанією Ratheon, зокрема, на основі американських зенітних керованих ракет RIM-162, SM-2 Medium Range.

Про це йдеться в статті «Главкома».

Ще однією унікальною можливістю, може стати проект постачання до ЗСУ засобів знищення дронів та малих летальних апаратів LW 30 Prox та систем Mobile Acquisition and Cueing Effector (M-ACE) hunter/killer counter-UAS (CUAS) та інтегрованої системи бойового управління ППО та ПРО (IBCS) виробництва Northrop Grumman Defense Systems.

Варто відмітити,  що у липні 2020 року Держдеп США схвалив продаж Україні 16 ракетних катерів Mark VI. Цей проект коштує понад $600 млн. При цьому, ці катери можуть стати основою «москітного» флоту Військово-морських сил України. При цьому 8 із 16 катерів США передадуть безкоштовно.

Можливо, якщо вдасться пройти ці етапи, після цього можна буде говорити і про придбання Україною бойової авіації та потужних ЗРК. В тому числі, це могло б відбутися шляхом відкриття кредитних ліній для реалізації окремих проектів.

Варто пам’ятати, що військово-технічна співпраця – процес двобічний. І від України також очікують компромісів. Наприклад, американська компанія L3Harris зацікавлена у створенні в Україні центру крупновузлового збирання засобів зв’язку для сил оборони – рівень локалізації тут може скласти до 40%. Для цього, серед іншого, потрібне рішення уряду про нульове оподаткування комплектуючих для засобів зв’язку L3Harris – тоді підприємство буде рентабельним, в сили оборони України протягом п’яти років будуть переоснащені на американські системи.

У березні 2021 року Комітет Сенату США схвалив законопроект «Ukraine Security Partnership Act of 2021», який передбачає збільшення військової допомоги й розширення можливостей військово-технічного та безпекового співробітництва з Україною. Зокрема, передбачено виділення з 2022 по 2026 щорічної військової допомоги в обсязі 300 млн доларів (з наявністю вимог щодо реформування оборонного сектору України), додаткові можливості щодо передачі Україні надлишкових озброєнь та військової техніки. Також передбачені додаткові (з 2022 по 2026 рр.) щорічні 4 млн доларів суто на додаткову освіту для українських військовослужбовців, а також можливості впровадження кредитних програм для забезпечення військових потреб України.

Крім того, для можливості ведення двосторонньої співпраці, Україні нарешті слід укласти із США угоду про обмін розробок та технологій (US-Ukraine RDT&E Agreement), що наразі затягується. Без підписання цієї угоди будь-які спільні проекти в оборонній сфері є неможливими.

Поделиться публикацией