УКРАЇНА ПРАКТИЧНО ВТРАТИЛА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА СУЧАСНИХ ГІДРОПРИЛАДІВ

 

Саме такий висновок можна зробити із повідомлень ЗМІ 7 вересня 2021 року — про те, що Україна придбала протидиверсійні гідроакустичні станції.

Зокрема, у повідомленнях йдеться, що у липні 2021 року між Міністерством оборони України та німецькою компанією Atlas Elektronik був підписаний контракт на поставку трьох стаціонарних гідроакустичних станцій для виявлення плавців-диверсантів Cerberus Mod2.

Про це повідомляє сайт MENA Defense з посиланням на свої джерела в Європі. За інформацією видання ці станції встановлять на трьох українських військово-морських базах. Вартість контракту оцінюється приблизно в 6 млн євро. Видання вказує, що це не перша закупівля України у німецькому військово-промисловому секторі. У 2019 році Україна вже придбала два сонари для виявлення диверсантів Cerberus Mod2 від компанії Atlas Elektronik UK за 900 тис. доларів. Вони призначалися для катерів типу «МБАК» та «Кентавр».

Між іншим, кілька років тому київський НДІ гідроприладів (тоді керівником підприємства був Юрій Шамарін) та німецька компанія Atlas Elektronik вели перемовини щодо спільного проєкту з виробництва сучасних гідроприладів, в тому числі, для країн Заходу. Відомо, що через побоювання домінування на ринку українсько-німецької продукції, більш дешевої та достатньо якісної, проти проєкту виступала американська сторона.

Наразі нині відновити технології української гідролокації намагається приватне підприємство НВК «Клівер», що ж до НДІ гідроприладів, то, за оцінками експертів, підприємство втратило значну частину технологій. Що й призвело до контракту Міноборони України з німецькою Atlas Elektronik.

Поделиться публикацией