УКРАЇНА ПОЧАЛА ВИРІШУВАТИ ПРОБЛЕМУ УНІФІКАЦІЇ АРТИЛЕРІЙСЬКИХ ОЗБРОЄНЬ ЗАХІДНОГО ВИРОБНИЦТВА

Україна методично збирає дані про “зоопарк” західних гармат і боєприпасів, щоб гарантувати ефективність ведення вогню. Про це виданню DefenceOne повідомив підполковник Юрій Пацкан на виставці DSEI у Лондоні.

Усі західні артилерійські системи, які передані Україні, мають калібр 155-мм, при цьому різні країни виробляють снаряди з різною кількістю порохів. Відповідно, балістичні характеристики при використанні гармат та снарядів від різних виробників можуть бути неточними. У деяких випадках снаряд може навіть не поміщатися в казенну частину гармати або міномет. Були випадки, коли мінометний розрахунок був змушений вручну зрізати ребра у міни французького виробництва, щоб вона помістилася у ствол міномета італійського виробництва. Щоб вирішити цю проблему, Україна побудувала випробувальний полігон, на якому працює команда, що складається з фахівців з балістики, ІТ-спеціалістів і метеорологів. Команда збирає дані з гармат з різними боєприпасами іноземного виробництва, а потім розраховує, які балістичні характеристики має снаряд з однієї країни, коли він вистрілює з гармати з іншої країни. Ці дані надсилаються артилерійським розрахункам, що дозволяє їм впевнено використовувати комбінації гармат і боєприпасів. Україна також намагається спростити логістику озброєнь, що постачаються з-за кордону, групуючи їх у визначені на національному рівні підрозділи. Наприклад, певний артилерійський підрозділ може використовувати лише американські гаубиці M777 або ж польські самохідні артилерійські установки Krab. За словами британського і французького офіцерів, які разом з Пацканом брали участь у дискусії на DSEI, західні артилеристи дивляться на український досвід і вчаться. «Британія повинна навчитись “діяти в цифровій темряві”», – сказав британський бригадний генерал Ніл Бадд, маючи на увазі здатність супротивників відстежувати, визначати місцезнаходження і глушити війська за допомогою засобів радіоелектронної боротьби. «Думати, що ми просто зайдемо і зможемо робити все, що захочемо, і експлуатувати всі наші цифрові системи заздалегідь, я вважаю, наївно», – сказав Бадд.

Крім того, Пацкан наголосив на небезпеці російських дронів-камікадзе “Ланцет” та російської контрбатарейної боротьби, що використовує дрони і радари.

Поделиться публикацией