УКРАЇНА ПОПРОСИЛА США ПРОДАТИ БІЛЬШЕ КОМПЛЕКСІВ JAVELIN

Україна звернулася до США із запитом про продаж більшої кількості протитанкових ракетних комплексів Javelin, повідомив тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор в інтерв’ю українській службі «Радіо Свобода».

Американський дипломат розповів, що Україна «хотіла б придбати більше Javelin» з оборонною метою за програмою зовнішніх військових продажів Міністерства оборони США.

Про те, що Україна висловила зацікавленість в отриманні більшої кількості протитанкових ракетних комплексів «Джавелін», в березні 2019 повідомляв і спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.

У листопаді 2017 Сенат США схвалив проект закону про «Бюджеті США на 2018 рік на потреби національної оборони», який передбачає можливість надання Україні $ 350 млн військової допомоги, включаючи поставки летального оборонного озброєння. У березні 2018 року Держдепартамент США схвалив продаж Україні 37 одиниць ПТРК Javelin і 210 ракет до них на $ 47 млн. За даними української сторони, поставка американських ПТРК в Україні була забезпечена на умовах, що оборонне озброєння не буде використовуватися на лінії зіткнення на Донбасі.

У квітні п’ятий президент України Петро Порошенко підтвердив поставку в Збройні сили України протитанкових ракетних комплексів Javelin з США. 22 травня були здійснені перші пуски в Україні ракетних комплексів Javelin.

Поделиться публикацией