УКРАЇНА ОТРИМАЄ ТАНКИ LEOPARD НЕ РАНІШЕ 2024 РОКУ — ЗМІ

Україна зможе отримати танки Leopard 2 не раніше 2024 року. Про це повідомляє німецький збройовий концерн Rheinmetall.

«Навіть якщо завтра буде ухвалено рішення про те, що ми можемо відправити наші танки «Леопард» до Києва, постачання триватиме до початку наступного року», — сказав генеральний директор Bild am Sonntag Армін Паппергер, передає Die Welt.

Група володіє 22 списаними танками Leopard 2 та 88 машинами попередньої моделі Leopard 1. Ремонт триватиме майже рік, сказав Паппергер.

«Машини не просто перефарбовують, їх потрібно переобладнати для використання на війні. Їх повністю розбирають, а згодом відновлюють». Без наказу група не може привести танки до робочого стану, оскільки це коштує кілька сотень мільйонів євро. «Rheinmetall не може заздалегідь профінансувати це», — сказав Паппергер.

Він припустив, що з основними бойовими танками армія може прорвати лінію оборони противника і покласти край позиційній війні, яка затягнулася.

У Німеччині розгорілися дебати про можливе постачання бойових танків цього типу в Україну. Країни-партнери України досі активно постачали до країни зброю та боєприпаси, але не основні бойові танки західного зразка.

Проте зовсім недавно Польща та Фінляндія погодилися брати участь у постачанні танків Leopard 2 в Україну, але вони залежать від схвалення виробника, Німеччини. Велика Британія у суботу запропонувала Україні британські основні бойові танки Challenger 2.

Німеччина поки що пообіцяла Україні бойові машини піхоти Marder та зенітні машини Gepard. Паппергер повідомив, що Rheinmetall готова поставити 40 танків Marder. Однак попередньою умовою було б те, що Греція спочатку відмовилася б від другого траншу свого  замовлення.

«Звичайно, ми могли б своєчасно передати Україні 20 одиниць, що залишилися, запланованих для Греції. Інші автомобілі надійдуть у продаж у квітні, тому що ми працюємо у напруженому режимі», — сказав Паппергер.

Rheinmetall також почала виробництво боєприпасів для Gepard. «Ми закінчимо виробництво першої партії боєприпасів у червні-липні. До середини наступного року ми поставимо в Україну 300 000 набоїв», — сказав гендиректор. «Це багато, тому сподіватимемося, що українську проблему боєприпасів для Gepard буде вирішено».

Поделиться публикацией