УКРАЇНА ОТРИМАЄ ПАРТІЮ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ ВІД ГРЕЦІЇ – ЗА ГРОШІ ЧЕХІЇ

Греція має намір за посередництва Чехії поставити Україні нову партію військової допомоги. Ідеться про авіаційні ракети, артилерійські знаряддя і патрони. Про це повідомляє eKathimerini.

Видання зазначає, що обладнання буде закуплено Чехією і відправлено безпосередньо в Україну. Чеські та грецькі чиновники ведуть переговори про ціни на ці системи, а потім відбудеться підписання двосторонньої угоди.

Греція повідомила чиновників Євросоюзу, які відповідають за координацію допомоги Україні, що можуть цього року можуть поставити ЗСУ через Чехію таку допомогу:

2000 ракет Zuni;

180 ракет, які успішно використовувалися Україною в протитанковій війні і перебувають у верхній частині списку українських запитів;

90 тисяч 90-мм снарядів, які використовуються також у протитанковій боротьбі, а також у зенітній зброї;

4 мільйони куль;

70 155-мм гаубиць M114 американського виробництва.

Видання зазначає, що артилерійські установки справді надходять зі складу грецької армії, але тривалий час вважалися непотрібними для її оперативних потреб.

Однак вони вважаються корисними в протистояннях України на брудній місцевості. Це друга партія M114, яку Греція продасть Чехії для передачі Україні.

Міністр оборони Нікос Дендіас наступного тижня візьме участь у зустрічі членів НАТО та інших країн, що надають озброєння Україні, в Німеччині. Очікується, що він повторить позицію Греції про те, що потік зброї та боєприпасів необхідно зберегти, щоб допомогти Україні пережити важку весну. Раніше Греція в рамках військової допомоги Україні надала боєприпаси та 20 броньованих машин БМП-1 радянського виробництва в обмін на дещо сучасніші бойові машини Marder німецького виробництва.

Що стосується інших систем озброєнь, які просили українці, наприклад радянської зенітно-ракетної батареї С-300, Греція неодноразово наголошувала на необхідності їх заміни більш сучасними західними системами. І, незалежно від того, чи відправляє вона в Україну систему С-300, вона готується її замінити, оскільки вона на межі морального зношення.

Поделиться публикацией