УКРАЇНА ОТРИМАЄ БОЄПРИПАСІВ НА 1 МЛРД ДОЛАРІВ. БУДУТЬ І ДЛЯ РСЗВ HIMARS ТА ЗРК NASAMS

Новий пакет допомоги від США для України, у розмірі 1 млрд доларів планують підписати вже у понеділок 8 серпня. Як повідомило агентство Reuters, з посиланням на власні джерела у Вашингтоні, поки новий транш сформували з боєприпасів для HIMARS, зенітних ракет для NASAMS, а також півсотні медичних бронетранспортерів M113. Він ще може бути відкоригований, але поки він виглядає саме таким чином.

Оскільки зенітні ракетні комплекси NASAMS не входять до означеного пакету допомоги, можна зробити припущення, що вони в даний час виробляються або можуть передаватися третьою стороною.

Як вказує Defense Express, Україна очікує на дві системи NASAMS, якщо брати стандартний склад ЗРК з трьох пускових у кожній по 6 ракет, то просто для заряджання двох комплексів необхідно 36 AIM-120. Мінімальний додатковий трикратний боєзапас — 108 ракет, загалом 144 ракети. Нібито зовсім небагато. Але справа в тому, що вартість ракет AIM-120 зовсім не «копійки». Зокрема відомий контракт з Угорщиною від 2020 року, де ціна на ці ракети була доволі детально описана. Відповідно до нього 60 ракет AIM-120C-7/C-8 AMRAAM­-ER (ще дві для запчастин) обійшлись у 230 млн доларів. Тобто по 3,8 млн доларів за бойову ракету. Таким чином 144 зенітні ракети для NASAMS це 547 млн доларів.

Що стосується ракет GMLRS до HIMARS, кожна з них коштує 105-150 тисяч доларів (такий діапазон пов’язаний, з роком виробництва ракети та чи є вона переробкою з касетної). Тобто ще за умовні 400 млн доларів можливо очікувати на близько 3000 ракет GMLRS. Нібито багато, але 22 системи HIMARS та M270, які зараз є у ЗСУ, це загалом 168 ракет у одному залпі. І три тисячі таких ракет це по одному повному залпу на 18 діб для кожної машини – підсумували фахівці Defense Express.

Поделиться публикацией