УКРАЇНА ОТРИМАЛА ВІД НОРВЕГІЇ 10 ТИСЯЧ АРТИЛЕРІЙСЬКИХ СНАРЯДІВ

Норвегія відправила Україні ще 10 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм, інформує пресслужба Міністерства оборони Норвегії.

Артилерійські снаряди можуть використовуватися для декількох видів озброєнь, зокрема самохідних гаубицях M109.

Міністр оборони Норвегії Бьорн Арілд Грам повідомив, що його країна продовжить підтримувати Україну у 2023 році.

«Україна потребує термінової допомоги, і тому ми продовжуємо вивчати, що ще може бути надано із запасів збройних сил. Ми також вивчаємо, що можна отримати безпосередньо від виробника, щоб допомогти ще більше», — наголосив Грам.

Раніше Норвегія затвердила виділення 14,5 млн євро на підтримку тренувальної місії ЄС для України.

Наприкінці грудня 2022 року стало відомо, Норвегія прискорила закупівлю артилерійських боєприпасів калібру 155-мм для потреб власної армії.

Таке рішення ухвалили через російсько-українську війну, де артилерійські боєприпаси щодня використовуються у великій кількості.

У грудні Норвезьке агентство оборонних матеріалів (National Defence Materiel Agency (NDMA) уклало контракт з місцевою компанією Nammo на поставку до Збройних сил 155-міліметрових снарядів NM269 до артилерії протягом наступних кількох років.

Компанія Nammo — Nordic Ammunition Company, — спільна норвезько-фінська компанія, що спеціалізується на виробництві боєприпасів, реактивних двигунів та космічного обладнання. Має підрозділи у Фінляндії, Норвегії, Швеції, Німеччині, Швейцарії, Іспанії, Австрії, США та Канаді.

Ці боєприпаси мають радіус дії понад 40 кілометрів. Усі 155-мм боєприпаси Nammo можна використовувати для стрільби з будь-якої гармати 52-го калібру (L52).

NM269 ще більше розкриють потенціал самохідних гаубиць K9 Thunder, бо підсилять можливість ураження цілей на великій відстані.

«Цей тип артилерійських боєприпасів має більший радіус дії та вищу точність, ніж старі боєприпаси, що дає армії збільшену вогневу міць», — наголосив Томас Бек, керівник відділу сухопутних засобів у NDMA.

Поставки нових боєприпасів почнуться вже в 2023 році.

Нові снаряди компанія Nammo розробила у співпраці з National Defence Materiel Agency протягом останніх років.

Боєприпас калібру 155-мм важить більше 40 кг і безпечніший для військових під час використання і транспортування, якщо порівнювати його зі снарядами попередніх поколінь.

До літа цього року Норвезькому агентству оборонних матеріалів було доручено укласти контракт з Nammo на швидку поставку нових артилерійських боєприпасів та швидку закупівлю сировини для їхнього виробництва.

У листопаді цього року стало відомо, що Збройні сили Норвегії дозакуповують чотири артилерійські системи K9 Thunder у Південної Кореї. Нове озброєння необхідне для нарощення спроможностей артилерійських підрозділів та обороноздатності країни.

Це замовлення – опціон до початкового контракту, який був укладений у грудні 2017 року між Hanwha та NDMA на поставку 24 САУ K9 та 6 транспортних засобів доставки боєприпасів  K10.

Поделиться публикацией