УКРАЇНА ОТРИМАЛА ВІД ДАНІЇ 20 ПКР HARPOON — SIPRI

Україна у 2022 році отримала від Данії 20 протикорабельних ракет Harpoon Block 2.

Про це повідомив Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру (SIPRI).

Чи багато це для ВМСУ? — За непідтвердженими даними, Україна має успішний досвід застосування зазначених ракет. Зокрема, 17 червня 2022 року двома ракетами Harpoon ЗСУ знищили російський рятувальний буксир «Василь Бех», який прямував до острова Зміїний з озброєнням, у тому числі з ЗРК «Тор-М2КМ». Тож, як і в інших озброєннях, у викориистанні протикорабельних ракет Harpoon Block 2 берегового комплексу є дефіціт, що має спонукати Київ прискорити та збільшити виробництво власних ПКР для берегових ракетних комплексів «Нептун».

Harpoon є однією з найпоширеніших протикорабельних ракет у світі. У неї дозвукова швидкість польоту, а максимальна дальність основних модифікацій становить від 90 до 220 кілометрів, дальність дії берогового ракетного комплексу (який отрамала Україна) — близько 120 км.

Harpoon — американська протикорабельна крилата ракета з осколково-фугасною бойовою частиною масою 225 кілограмів. Існує у варіантах: AGM-84 — авіаційного базування; RGM-84 — корабельного базування; UGM-84 — для запуску з підводних човнів. На сьогодні ракета пройшла кілька модернізацій і знаходиться на озброєнні понад 30 країн. Станом на 2008 рік ринкова вартість однієї ракети становила 1,5 мільйона доларів.

Поделиться публикацией