УКРАЇНА НА «МОРСЬКОМУ» ТРИБУНАЛІ ОБГРУНТУВАЛА ПОРУШЕННЯ РОСІЄЮ ІМУНІТЕТУ КОРАБЛІВ

Під час інциденту біля Керченської протоки Росія грубо порушила правило повного імунітету військових кораблів, яке сама ж підтримує і часто ним користується.

Про це 10 травня ц.р. повідомив «Укрінформ», посилаючись на нідерландського юриста Альфреда Соонса.

Зокрема, нідерландський юрист, професор Школи права Утрехтського університету та Інституту міжнародного права Альфред Соонс наголосив на цьому під час слухань Міжнародного трибуналу з морського права у справі про щодо застосування тимчасових заходів до Російської Федерації щодо порушення імунітетів 3 українських військово-морських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів.

«Очевидно, що в той час як Росія заявляє про дотримання Конвенції, вона насправді порушила імунітет українських військово-морських кораблів та військовослужбовців на їх борту шляхом їх захоплення, поширенням своєї юрисдикції на них, що вона робить аж дотепер», — заявив Соонс.

Професор підкреслив, що вимога України застосувати тимчасові заходи спрямована на захист своїх прав відповідно до Конвенції про морське право та звичаєвого міжнародного права з метою забезпечення імунітету своїх військових кораблів, суден забезпечення та їх екіпажів від юрисдикції будь-якої іншої країни.

Соонс нагадав, що раніше трибунал уже ухвалював рішення щодо застосування тимчасових заходів у справі ARA Libertad, в якому зазначалося, що військові кораблі та будь-які інші судна, які використовуються для державної служби чи національної оборони, «є вираженням суверенітету держави, під прапором якої вони перебувають». «Низка статей Конвенції ООН з морського права надає таким кораблям повний імунітет від захоплення, затримання та судового переслідування», — заявив професор.

Зокрема, за його словами, йдеться про статті 95 та 96 Конвенції, а також статтю 59, яка розширює застосування імунітету на виключну економічну зону, а стаття 32 та звичаєве міжнародне права гарантує такий самий імунітет в територіальних водах.

«Коротко кажучи, незалежно від того, де в морі може бути виявлений військово-морський корабель, Конвенція передбачає, що він має повний імунітет від юрисдикції будь-якої іншої держави, окрім тієї, під прапором якої він ходить», — заявив Соонс.

Крім того, додав він, Конвенція про територіальне море та прилеглу зону та Конвенція про відкрите море від 1958 року також визнають і підтверджують цей імунітет військових кораблів та інших некомерційних урядових суден. При чому, правило повного імунітету для військових кораблів та інших урядових суден визнане не лише в пов’язаних з морським правом угодах, а й в інших міжнародних інституціях.

Юрист вказав на те, що Росія завжди користувалася правилом повного імунітету військових кораблів. Зокрема, СРСР застосував цей принцип, щоб захистити свої кораблі, включаючи підводні човни як у міжнародних водах, так і територіальних та внутрішніх водах інших держав – прикладом є справа радянської субмариини, виявленої у 1981р. у водах Швеції.

«І зараз РФ продовжує застосовувати свої військові кораблі далеко від дому, що стало можливим саме завдяки імунітету військових кораблів та військово-морських суден забезпечення. Тож не дивно, що Росія є потужним адвокатом такого імунітету, підтримавши відповідні положення про імунітет урядових кораблів у 1958 році в Женевських конвенціях і навіть запропонувавши, щоб вони були поширені і на урядові комерційні судна», — заявив професор.

Соонс наголосив, що правило повного імунітету захищає самі кораблі, а також їх екіпажі, пасажирів і навіть вантаж та обладнання на борту. Тобто, представники інших держав не мають права підніматися на борт таких кораблів, арештовувати чи затримувати їх, або перешкоджати їм іншим чином. Крім того, інші країни не повинні піддавати судна чи будь-яка особу на їх борту цивільному судовому процесу.

Під час слухання юрист навів цитату з повідомлення Прикордонної служби ФСБ РФ щодо інциденту, в якому повідомлялося, що «група кораблів ВМС України з метою прориву деблокування знялася з дрейфу, розпочала рух курсом 200 градусів на вихід з територіального моря РФ», а російські військові кораблі в цей час «почали переслідування групи кораблів ВМС України, довели до них вимогу про зупинку». Він вказав на те, що Україна, звичайно, не визнає 12-мильний район навколо Кримського півострова територіальними водами РФ, однак навіть якщо розглядати інцидент як такий, що відбувся нібито в російських територіальних водах, то Росія все одно порушила Конвенцію. «Навіть якщо припустити, що кораблі були в російський територіальних водах, то стаття 30 не дозволяє береговій охороні іншої країни наказувати іноземним військовим кораблям зупинитися», — заявив Соонс.

Поделиться публикацией