УКРАЇНА МОЖЕ ПОСТАЧАТИ ТИТАН В США ЗАМІСТЬ РОСІЇ — WSJ

Чиновники США роками непокоїлися через надмірну залежність глобального ринку титану від двох головних ворогів Вашингтона — Росії і Китаю. Тепер Україна, яка стала одним з головних виробників цього металу, сподівається, що зможе допомогти зменшити цю залежність.

Але спроби Києва стати альтернативним постачальником підривають внутрішні політичні чвари і війна, — пише Wall Street Journal з посиланням на поінформовані джерела. В колах американських промисловців і служб безпеки тривають дебати про те, як вирішити проблему з нездатністю виробляти титанову губку на території США.

У Вашингтоні чиновники бояться перспективи того, що Китай буде домінувати на ринку сировини і виробництва титанової губки. А Росія зможе контролювати поставки титану, який підходить для авіабудування. Разом Пекін і Москва можуть підірвати аерокосмічну галузь в США. Але американські виробники навряд чи здатні відновити виробництво титанової губки у найближчій перспективі. Тож США шукають альтернативних постачальників.

Україна — один з семи глобальних виробників титанової губки, про що свідчать дані Геологічної служби США. Потенційно вона могла б стати противагою. Якщо Росія вирішить обмежити експорт титану так само, як вона обмежила поставки енергоносіїв, США і іншим західним країнам потрібні будуть альтернативні постачальники.

«Чи зможе Україна прийти і заповнити цю прогалину в поставках? Можна точно сказати, що вона точно буде серед місць, на які всі звернуть увагу», — сказав колишній виконавчий директор компанії Boeing Джон Бірн.

Wall Street Journal пише, що у Вашингтоні вже почалися процеси, націлені зробити Україну потенційним постачальником, який би допоміг скоротити залежність американської промисловості від титану з недружніх країн. В цьогорічному законопроекті про оборонні витрати є параграф, який доручає Держдепартаменту скласти звіт про «можливість використання джерел титану з України як потенційної альтернативи поставкам з Китаю та Росії».

«США не можуть дозволити собі залишатися залежними від поставок матеріалів з ворожих іноземних країн, таких як Китай і Росія. Україна — не ворог і має найбільші поклади титану в Європі», — сказав співавтор законопроекту конгресмен Том Тіффані.

Раніше найбільшого експортера титану прибрали із сьомого пакету санкцій проти РФ.

Між іншим, Україна володіє єдиним заводом з виробництва титанової губки, розташованого західніше від Уральських гір. Хоча знадобляться інвестиції і час на проведення модернізації, щоб український продукт був придатний для використання в аерокосмічній галузі. Інша перешкода для збільшення української частки на ринку — це давня внутрішня боротьба за контроль над цим сектором промисловості. Багато років в ньому домінував пов’язаний з Росією олігарх Дмитро Фірташ, який зараз перебуває в Австрії і бореться з запитом США про його екстрадицію. Американські правоохоронці звинувачують його в підкупі індійських чиновників, щоб отримати право видобувати титан.

Фірташ контролював завод з виробництва титанової губки, аж поки в серпні уряд в Києві не націоналізував його, продемонструвавши бажання країни модернізувати виробництво. Але завод розташований в Запоріжжі, неподалік від лінії фронту. З початку російського вторгнення він простоює без чітких перспектив відновлення роботи. Видання називає завод символом труднощів, які підривають український потенціал.

Війна також заблокувала зусилля українського уряду з залучення інвесторів в сферу видобутку і переробки титану, — сказав заступник голови адміністрації президента України Ростислав Шурма.

Wall Street Journal пише, що в Україні існує приватна компанія з виробництва титану під назвою Velta. Вона стверджує, що розробила технологію, яка дозволяє пришвидшити виробничий цикл титану, яка передбачає виготовлення порошку з титанового шлаку, який потім можна пресувати або використовувати для штампування чи 3D-друку аерокосмічних деталей. Цей підхід, однак, залишається не перевіреним.

«Не можна списувати з рахунків нові технології. Але це навряд чи вдасться масштабувати до рівня, на якому можна підтримувати аерокосмічну і оборонну індустрії в США чи в світі», — сказав виданню президент Міжнародної титанової асоціації і виконавчий директор американської компанії з виробництва титану Perryman Френк Перрімен.

Разом з тим, шукаючи можливості для розширення, представники Velta в червні відвідали чотири штати США: Північну і Південну Кароліну, Флориду і Техас. Тут українська компанія хоче збудувати завод з виробництва титанового порошку. Руду компанія планує імпортувати з України в США, щоб потім переробляти на американській території і продавати клієнтам в країні.

Як відомо, Boeing відмовився від російського титану, закупівлі припинено.

Wall Street Journal пише, що ці плани Velta зіштовхнулися в внутрішніми перешкодами. Українські слідчі почали розслідування проти компанії за підозрою в ухиленні від сплати податків. Хоча виконавчий директор Velta Андрій Бродський заперечує це. Американське видання пише, що «адміністрація українського президента тисне на Velta тому, що колишній член правління компанії на парламентських виборах підтримав іншу силу, яка була в опозиції до партії Володимира Зеленського». Дипломати США в Києві намагалися залагодити конфлікт, про що виданню розповіли поінформовані джерела. Шурма заперечує державне втручання у справи компанії.

Поделиться публикацией