УКРАЇНА МАЄ ПРОГРЕС НА КРИМСЬКОМУ ФРОНТІ — ATLANTIC COUNCIL ПРО СТВОРЕННЯ ЗСУ УМОВ ДЛЯ МАЙБУТНІХ НАСТУПІВ

Попри те, що контрнаступ Києва йде не настільки стрімко, як того  хотілося б, успіх чи провал кампанії не можна виміряти лише квадратними кілометрами територіальних здобутків. За лінією фронту українські Збройні Сили неухильно скорочують здатність Москви вести війну та методично створюють умови для майбутніх наступів. Цей прогрес ніде не є більш очевидним, ніж у Криму, пише аналітичний центр Atlantic Council, що досліджує міжнародні відносини та проблеми міжнародної безпеки.

За останні тижні українські військові здійснили низку стратегічно важливих атак на Кримському півострові, який перебуває під російською окупацією з початку 2014 року та служить ключовим логістичним центром для поточного вторгнення. Ці операції дозволяють Україні загрожувати лініям постачання російської армії на півдні України, а також ускладнюють присутність російського флоту в північно-західній частині Чорного моря.

Застосовуючи безпілотники українського виробництва, крилаті ракети із Заходу та нальоти командос, Україна завдала ударів по низці цінних цілей у Криму, включаючи російські системи протиповітряної оборони, форпости зв’язку, транспортні вузли, аеродроми та склади боєприпасів. Повідомляється, що низка ударів була націлена на високопоставлених російських офіцерів. Зростаюча частота цих українських наступальних операцій у Криму висміює попередні спроби Росії стверджувати, що будь-які атаки на окупований півострів є «червоною лінією» для Кремля. У середині вересня Україна вразила військовий корабель і підводний човен під час ремонту в порту приписки у тимчасово окупованому українському місті Севастополі.

Ще далі Україна пішла 22 вересня, зухвало вдень атакувавши штаб Чорноморського флоту Росії в центрі Севастополя. Це призвело до низки прямих влучень, які завдали серйозної шкоди символічно важливій будівлі. Успіх України став серйозним збентеженням для Путіна, викриваючи неефективність російської протиповітряної оборони та підкреслюючи вразливість Чорноморського флоту. Вірною ознакою надзвичайного невдоволення Москви є те, що контрольовані Кремлем російські державні ЗМІ спочатку повністю проігнорували принизливу атаку.

Стійке виснаження російської протиповітряної оборони на Кримському півострові в останні місяці може свідчити про майбутні наміри України.

Поделиться публикацией