УКРАЇНА МАЛА Б ШВИДШЕ РЕАГУВАТИ НА ЗАГРОЗУ КОРОНОВІРУСУ

Украіна мала б швидше реагувати на загрозу короновірусу маючи шестирічний досвід війни.

Про це 19 березня ц.р. повідомив генерал Збройних сил України, перший заступник Командувача Сил спеціальних операцій ЗС України Сергій Кривонос на своїй сторінці у Facebook.

Пандемія короновірусу у світі стала індикатором спроможності влади, спроможності системи медицини протидіяти загрозі та викликам, готовність суспільства до цих загроз.

Не обійшла ця можливість і Україну, стала показником спроможностей, проявила всі слабкі місця, а також показала безпорадність, непрофесійність, відсутність навиків діяти у кризових ситуаціях певних керівників, чим підтвердила — призначення мають бути не за принципом відданості, а за принципом професіоналізму.

Є рішення загальнодержавного характеру, а є регіонального.

Зараз, як лакмус проявляються здібності керівників на містах та губернаторів. Це, як раз показник дій регіональних штабів, які не чекаючи рішення Києва, а чітко і активно діють, мобілізуючи всі наявні ресурси людськи та інфраструктурні, як об’єднуються навколо проблем активне населення громади.

Нажаль поки, війна нас не навчила головному — передбачати, готуватися наперед до будь яких можливих НС, задіювати всі ресурси наукові та людськи для моделювання, навчання і швидко приймати стратегічні рішення.

 

Україна не встигла розгорнути, та вибудувати ефективну систему ТРО, в якій на рівні області передбачено постійно діючий штаб оборони та безпеки. Регіональний штаб — мав би за здалегіть опрацювати всі кризи, всі загрози та сценарії, відпрацювати заходи по всіх загрозах виходячі з ресурсів.

Якби зараз, ми мали територіальну оборону в концепції, яку моя команда опрацювала в минулому році, то змогли б значно ефективніше працювати проти короновірусу, бо одна з функцій тер оборони, яку ми передбачали взаємодію з ДСНС та активну участь в ліквідації наслідків надзвичайних сітуацій .

Законопроект про ТРО готовий, квітень мав бути стартом у залі ВР.

Не добігли до фінішу, і з концепцією Громадського сприяння обороні та безпеці, а згідно неї на рівні регіону мали б запрацювати Центри Громадського сприяння обороні та безпеці, які у складній ситуації з короновірусом мали б підставити плече кризовим регіональним штабам професіоналами та об’єднавши громадян навколо себе. Маємо величезну кількість мотивованих людей з чудовим досвідом 2014 -15 — 16 років, але яких держава поки не встигла об‘єднати єдиною силою — територіальної оборони, громадського сприяння. …

Не встигла тому, що хтось дуже зацікавлений, щоб Тероборона, Громадське сприяння Обороні та безпеці не були створені, особиста зацікавленість цих дивних людей набагато вища державної. …

 

Незважаючи на всі труднощі, я і моя команда продовжила роботу по опрацюванню законопроектів та концепцій.

Дякую народним обранцям з Комітету національної безпеки і оборони і розвідки, що підтримали нашу концепцію Тер оборони і ми разом вийшли на фінішну пряму по прийняттю закону про територіальну оборону..

Біда сама показала, що це повинно було створювати ще позавчора. Сподіваюсь, що коли запрацює Верховна Рада наш законопроект буде розглянуто першочергово.

 

Одне з головних стратегічних завдань не забути, що о крім короновірусу війна на сході і здоров’я військових є один з пріоритетів!!

Історичний досвід показує, що під час пандемій арміі гинули не від куль, а від бактерій. Сам не раз був на фронті і знаю, що і як треба зробити аби зберегти людей та виконати завдання. Військове керівництво постійно працює відповідно цих напрямків, але армія без підтримки народу і уряду не зможе бути стовідсотковими щитом безпеки держави.

 

Шановні волонтери і фронтовики , завдяки Вам ми змогли згуртуватись і вистояти в 14 році , Ви маєте чудовий досвід дій в складних умовах. Ворогів у нас достає, але наразі іх три Росія,коронавірус і наша байдужість…

Ті штаби, що формуються на місцях можуть бути посилені вашим досвідом і вмінням.

Україна може допомогти тільки сама собі. Гуртуємось, просто на даному етапі боротьби за нашу Незалежність.

Не забудьте за тих, хто є найбільш не захищеним — людей похилого віку. Саме Ви, на місцях можете організувати їм допомогу і захист…

Ще дуже вкрай важливо моніторити і аналізувати дії на всіх рівнях, щоб надалі реорганізувати систему кризового реагування в країні.

 

Переможемо короновірус — переможемо агресора і його п‘яту колону, які намагаються повернути час назад і стерти нашу пам‘ять.. Не зможуть , як би вони не намагались…

Поделиться публикацией