УКРАЇНА КРОКУЄ ДО ВІДКРИТТЯ ЕКСПОРТУ ЗБРОЇ

Експорт озброєння з надлишкових потужностей ОПК принесе Україні мільярди доларів – NUADI

У Національній асоціації підприємств оборонної промисловості України (NАUDI) розповіли, що відкриття експорту військової продукції може стати стратегічним кроком для посилення економіки країни. «Зараз із питанням масштабування виробництва може конкурувати хіба що питання його фінансування», – розповів у ФБ голова комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

NAUDI зазначила, що експорт військової продукції може принести державі до $2 млрд додаткових податкових надходжень за півтора року.

Виробничі потужності українського ОПК складають до $20 млрд доларів на рік, тоді як державний бюджет здатен закупити зброю та боєприпаси лише на $6 млрд.

«Наразі через дефіцит фінансування підприємства ОПК можуть збанкрутувати, оскільки всі оборотні кошти підприємств інвестовані в розробку нових технологій та розширення виробництва», – зазначили під час засідання. Відкриття експорту може стати стратегічним кроком для посилення економіки країни та розвитку оборонної промисловості. Водночас додаткові податки будуть спрямовані на закупівлю зброї та боєприпасів для Сил оборони.

«Сьогодні українські виробники не мають прямої юридичної заборони експорту своїх виробів та продукції, але в умовах активної війни питання дозволу експорту озброєння стає особливо складним і важливим», – сказав голова підкомітету з питань регіонального співробітництва і торгівлі Комітету Олександр Маріковський.

Поделиться публикацией