УКРАЇНА ЗДАТНА СТВОРИТИ ВІТЧИЗНЯНИЙ ЗРК — ДИРЕКТОР ЦДАКР

Україні варто розвивати власні проєкти створення зенітно-ракетних комплексів для посилення ППО держави.

Про це у статті для LB.UA написав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Керівник ЦДАКР, зокрема, зазначив у статті наступне:

«Питання створення вітчизняного зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) набуває особливої актуальності після появи з боку РФ погроз застосовування авіації та ракетної техніки.

З одного боку, в Україні ніколи не розроблялися та не вироблялися ЗРК, лише певні вузли та комплектуючі. З іншого боку, Україна навряд чи дозволить собі найближчими роками закупити іноземні системи. Наприклад, Польща витратила на американськи системи ППО-ПРО Patriot PAC-3 4,75 млрд дол. Це майже п’ятирічний бюджет на усе переозброєння ЗСУ.

З іншого боку, українські зброярі здійснили низку напрацювань саме сфері створення власного ЗРК. Вагомі розробки було представлено, зокрема, під час виставки «Зброя та безпека-21». Реалізація українських рішень буде набагато дешевше, враховуючи, що значна кількість комплектуючих вже існує у серійному виробництві.

До того ж, існує ще один аргумент: власний шлях – це відсутність залежності від іноземних держав, які, як доводить досвід нинішньої війни Росії, західні партнери за умов збільшення напруженості ситуації, не поспішатимуть озброювати Україну.

 

На жаль, чіткого бачення у безпекових колах щодо розвитку та розробок або закупівлі ЗРК немає. Насправді, таке рішення мало б прийматися колегіально, а не якоюсь однією особою. Наприклад, перший заступник начальника Генерального штабу ЗСУ у 2016-2019 роках генерал-полковник Ігор Колесник з приводу формування планів закупівлі озброєнь, особливо, за наявністю суперечливих питань, висловив автору цієї статті думку, що рішення мали б прийматися Науково-технічною радою при Міністерстві оборони, до якої б увійшли міністр оборони та його профільний заступник, головнокомандуючий та командувачі видами і родами ЗСУ, керівництво Генерального штабу ЗСУ. Тоді б рішення мали правонаступництво».

 

В. Бадрак зробив огляд проєктів створення вітчизняного ЗРК, відзначивши суттєве просування у цій площині ДержККБ «Луч».

 

Поделиться публикацией