УКРАЇНА ГОТОВА КУПУВАТИ БРИТАНСЬКІ КАТЕРИ – ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСЬКИЙ

«Важливий стратегічний документ, на військово-морській базі підпишемо цей меморандум на суму 1,25 млрд фунтів стерлінгів. Ми всі віримо, що знову з’явиться військово-морський флот в Україні, і, нарешті, мені здається, це перший такий важливий потужний крок», — цитує президента Володимира Зеленського Апостроф 7 жовтня.

Як відомо, Великобританія пропонує кооперацію для побудови щонайменше восьми ракетних катерів і готова надати Україні під цей проєкт кредит на 10 років у розмірі до 1,25 млрд. британських фунтів ($1,6 млрд. за поточним курсом). При цьому британська сторона із розумінням ставиться до наявності у України власної оборонної промисловості. Тому пропозиція передбачає, щоб орієнтовно два катери будуть збудовані у Великобританії, решта – в Україні. Звісно, ракети та інше військово-морське озброєння доведеться купувати.

Наразі невідомо, про яку саме модель катеру та ракети йдеться.

Експерти прогнозують, що із високим ступенем вірогідності може йти мова про сучасний катер Р50 та ракету NSM (Naval Strike Missile — протикорабельна ракета виробництва норвезької Kongsberg Defence & Aerospace).

Президент України Володимир Зеленський знаходиться з дводенним візитом у Великобританії.

Крім того, Зеленський планує поспілкуватися з прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном, а також британськими інвесторами та українською громадою.

Поделиться публикацией