УКРАЇНА ВТРАТИЛА 20% СВОЄЇ ТЕХНІКИ І ЗБРОЇ У ПЕРШІ Ж ТИЖНІ КОНТРНАСТУПУ – NYT

За перші 2 тижні виснажливого контрнаступу України, за даними американських і європейських чиновників, було пошкоджено або знищено до 20% озброєння, яке Київ відправив на поле бою. Втрати включають деякі з грізних західних бойових машин: танків і бронетранспортерів, на які українці покладали надії у спробах дати відсіч Росії.

Приголомшливий рівень втрат знизився приблизно до 10% протягом наступних тижнів, що дозволило зберегти більше сил і техніки для більш масштабного наступу, який, за словами української сторони, ще попереду. Про це пише New York Times.

Частково ситуація покращилася завдяки тому, що Україна змінила тактику, зосередившись на виснаженні російських сил артилерією і ракетами дальнього радіусу дії замість атак через ворожі мінні поля. «Але ці хороші новини затьмарюють деякі похмурі реалії. Втрати сповільнилися також тому, що сам контрнаступ сповільнився, а подекуди навіть зупинився через грізну оборону Росії, з якою зіштовхнулися українські солдати. І незважаючи на втрати, українці поки що пройшли лише 8 з 100 кілометрів, які вони сподіваються подолати, щоб вийти до моря на півдні і розділити російські сили навпіл», — пише видання.

Один український солдат розповів в інтерв’ю цього тижня, що безпілотник його підрозділу зафіксував півдюжини західних бронемашин, які потрапили під артилерійський обстріл на південь від міста Велика Новосілка. «Вони всі згоріли», — сказав український сержант на ім’я Ігор.

Цього тижня президент України Володимир Зеленський визнав, що кілька тижнів тому в операціях була коротка пауза. Але він пояснив її нестачею техніки і боєприпасів, а також закликав західних союзників прискорити темпи поставок.

Американські чиновники теж помітили цю паузу і зауважили, що українські війська знову почали просуватися, але більш цілеспрямовано. Вони тепер краще орієнтуються на мінних полях і пам’ятають про ризик втрат. За їхніми словами, з надходженням касетних боєприпасів зі США темпи українського просування можуть пришвидшились.

Поделиться публикацией