ТУРЕЧЧИНІ ЗАГРОЖУТЬ САНКЦІЇ США ЗА РОЗМІЩЕННЯ СИСТЕМ С-400

У понеділок США попередили Туреччину, що розміщення на її території російських зенітно-ракетних комплексів С-400 може спричинити не тільки заборона на експорт до Туреччини винищувачів-бомбардувальників F-35, але і введення санкцій.

Про це повідомила газета «День» 18 червня ц.р., посилаючись на  телекомпанію Foxnews.

У листі міністру оборони Туреччини Хулуси Акару виконуючий обов’язки міністра оборони США Патрік Шанахан попереджає, що Туреччина не отримає замовлені нею винищувачі F-35, якщо Анкара завершить операцію з купівлі систем С-400. Мало того, глава Пентагону першим з американського керівництва заговорив про можливість введення санкцій проти Туреччини-союзника США по НАТО в рамках закону “Про протидію противникам США за допомогою санкцій”.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу різко відреагував на лист Шанахана, оголосивши на прес-конференції в Анкарі, що Туреччина уклала угоду з Москвою на постачання С-400 і що зенітні установки будуть доставлені в країну.

Туреччина є учасником програми створення F-35 Lightning II Joint Strike Fighter. Адміністрація президента Реджепа Ердогана прийняла у 2016 році рішення про придбання 24 винищувачів-бомбардувальників F-35 протягом трьох років. Анкара вже закупила 4 літаки, але наразі вони знаходяться на військово-повітряній базі в США, де мали розпочатися навчання турецьких пілотів поводження з новими літаками.

Представники США стверджують, що придбання Туреччиною систем С-400 може становити загрозу для F-35, оскільки ці дві системи не сумісні. Патрік Шанахан вказує в своєму листі кінець липня як крайній термін, до закінчення якого Туреччина повинна визначитися: або F-35, або С-400. Шанахан додає, що якщо Туреччина розмістить російські установки, то в Конгресі США в наявності рішучість як демократів, так і республіканців ввести санкції проти Туреччини, таких як обмеження турецького експорту в США або обмеження діяльності турецьких компаній у фінансовій системі США. Такі заходи передбачаються законом “Про протидію противникам США за допомогою санкцій”.

Минулого тижня Палата представників погодила резолюцію, яка засуджує рішення Туреччини про закупівлю систем С-400 у Росії.

Президент США Дональд Трамп поки особисто не висловлювався в зв’язку з конфліктом щодо С-400. Однак президент Туреччини Ердоган заявив у неділю під час свого візиту до Таджикистану, що угода завершена і що перші установки С-400 прибудуть до Туреччини в липні.

Поделиться публикацией