ТУРЕЧЧИНА ОТРИМАЄ НАДВОДНІ БЕЗПІЛОТНІ АПАРАТИ ULAQ

ВМС Туреччини отримають надводні безпілотні апарати ULAQ, розроблені місцевими компаніями. Для потреб військових катери будуть виконані у двох варіантах.

Про це 27 грудня ц.р. повідомив Мілітарний.

Контракт на виробництво надводних дронів укладено між Агентством оборонної промисловості Туреччини та компаніями Ares Shipyard і Meteksan.

Безпілотний катер ULAQ у версії ASuW призначений для боротьби з надводними об’єктами і ураження берегових цілей.

Катер озброєний однією великокаліберною кулеметною (12,7 мм) установкою в носовій частині корпусу. У його кормовій частині розміщений модуль із чотирма керованими ракетами Cirit калібру 70-мм та двома керованими протитанковими ракетами великої дальності (до 8 км) UMTAS.

Версія безпілотного катера ULAQ ASW призначена для протичовнової боротьби. Надводний дрон оснащений одним дистанційно керованим модулем із озброєнням в передній частині, а решта озброєння та обладнання розташовані в кормовій частині.

Дрони можуть бути озброєні легкими торпедами, а також оснащені різноманітними типами гідролокаторів для виявлення підводних апаратів.

Проєкт надводного дрона ULAQ представила суднобудівна компанія ARES у жовтні 2020 року. Роботи проводились спільно з турецькою компанією Meteksan Defense.

У грудні того ж року представили прототип безпілотника.

Морська безекіпажна платформа ULAQ створена з композитних матеріалів, керування здійснюється зі спеціального командного центру, який може розташовуватися як на суші, так і на морських носіях.

При довжині 11 м і ширині у 2,7 метра він має вантажопідйомність 2000 кг. Розвиває максимальну швидкість до 70 км, має дальність автономного плавання до 215 морських миль (400 кілометрів).

 

Поделиться публикацией