ТУРЕЧЧИНА ГОТОВА ПОБУДУВАТИ В УКРАЇНІ ЗАВОД ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА BAYRAKTAR TB2 — ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР УРУСЬКИЙ

Туреччина готова вкласти кошти та самостійно побудувати новітнє підприємство для виробництва в Україні безпілотників. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський під час прес-конференції 23 жовтня.

Мова йде про ударні дрони Bayraktar TB2 та інші види безпілотників, які розроблені та виробляються турецькою компанією Baykar Makina, з якою «Укрспецекспорт» у 2019 році створив спільне підприємство «Щит Чорного моря» (Black Sea Shield).

«Турецька сторона готова зробити інвестицію. Вони попросили їм знайти в Україні майданчик з певними вимогами, на якому вони побудують підприємство для виробництва безпілотників силами українських фахівців. Це підприємство буде мати право продавати свою продукцію, як на вітчизняний ринок, так і за кордон спільно з турецькими партнерами. Зараз ми проводимо пошук цього майданчика, який задовольнить всі вимоги турецької сторони», — процитував Олега Уруського Defense Express.

Як раніше повідомляв «ОПК», Збройні Сили України запланували придбати від 6 до 12 комплексів Bayraktar TB2, тобто до 48 дронів і їх збирання мали виконувати саме в Україні, що дозволить знизити ціну на 35%.

Окрім Bayraktar TB2 компанія Baykar Makina веде розробку більш потужного дрона Akinci, в якому застосовуються українські двигуни, а також безпілотника винищувача. Тому цілком можливе розгортання виробництва цих та інших розробок в тому числі і на території України.

Загалом цей крок з боку Анкари є лише одним з етапів масштабного співробітництва українсько-турецького співробітництва промислово-оборонних комплексів.

Як повідомив віце-прем’єр-міністр, наразі опрацьовуються питання створення цілої низки таких спільних підприємств, як на території України, так і на території Туреччини. Окрім розгортання в Україні виробництва БПЛА, розглядається можливість створення аналогічного підприємства по будівництву бойових кораблів, зокрема корветів.

Водночас Анкара доволі сильно зацікавлена в українських двигунах для безпілотників, вертольотів та для перспективного бойового літака, а також у розгортанні виробництва українських протитанкових ракет.

Таким чином мова йде про симетричний обмін між двома оборонно-промисловими комплексами. «Коли ми говоримо про локалізацію виробництва, то це двосторонній рух», — підкреслив Олег Уруський.

Як раніше повідомляв Defense Express, в Туреччині високо оцінили досягуті з Україною домовленості і перспективи їх розвитку для обох країн та відзначили, що одним з напрямків є створення крилатих ракет — деталі в матеріалі «Як в Туреччині оцінюють угоду з Україною».

Поделиться публикацией