ТУРЕЧЧИНА НЕ ПЛАНУЄ ПРИДБАТИ У РОСІЇ ВИНИЩУВАЧІ СУ-35

Туреччина не планує і ніколи не планувала купувати у Росії винищувачі Су-35; Анкара вірна партнерству із США за програмою винищувачів-бомбардувальників п’ятого покоління F-35, будь-які твердження з приводу придбання винищувачів у Росії є неправдивими, заявив міністр оборони Туреччини Хулуси Акар, повідомило 29 видання «Сьогодні».

 

На тлі розбіжностей США і Туреччини з приводу операції Анкари в Сирії, а також того, що Вашингтон досі не в змозі пробачити туркам придбання СЗРС С-400 «Тріумф» у Росії, у пресі неодноразово спливала інформація, що Росія і Туреччина можуть укласти ще один збройний контракт – мінімум на 36 винищувачів Су-35.

 

29 грудня 2017 року Туреччина і РФ підписали кредитну угоду в межах угоди про постачання зенітно-ракетних комплексів С-400. Це перша країна НАТО, яка купує російську систему протиповітряної оборони. Сам контракт на поставку комплексів був укладений у вересні.

 

22 травня американський телеканал CNBC з посиланням на власні джерела повідомив, що США дали Туреччині два тижні на відмову від придбання ЗРК С-400 у Росії, пригрозивши виключити Анкару з програми F-35.

 

29 травня стало відомо, що США можуть запровадити санкції проти Туреччини у рамках закону CAATSA і виключити її із програми F-35 у разі придбання Анкарою російських ракетних комплексів протиповітряної оборони С-400 «Тріумф».

 

7 червня США прийняли рішення більше не приймати пілотів військово-повітряних сил Туреччини на програму навчання навичок пілотування винищувачів п’ятого покоління F-35. Пізніше було зупинено навчання і тих турецьких пілотів та спеціалістів, що вже проходили його на авіабазі Люк ВПС США.

 

28 червня Сенат США офіційно заборонив будь-яке виділення бюджетних коштів на передачу Туреччині F-35, супутнього обладнання та пов’язаної з літаком інтелектуальної власності до тих пір, поки міністр оборони США і державний секретар не підтвердять, що Туреччина відмовилася від російських С-400 і надійно гарантувала відмову від їхнього придбання у майбутньому.

 

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зі свого боку заявив, що у разі виключення Туреччини з програми оснащення військово-повітряних сил країн-союзників США новітніми багатоцільовими винищувачами п’ятого покоління F-35, Анкара подасть на Вашингтон позов у міжнародний арбітраж з метою повернути ті $ 1,25 млрд, які вже були сплачені за винищувачі.

Поделиться публикацией