ТУРЕЧЧИНА ВИКОРИСТОВУЄ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНСЬКОГО ОПК ДЛЯ СТВОРЕННЯ НОВИХ ОЗБРОЄНЬ

Армія Туреччини активно використовує ударні безпілотні літальні апарати в бойових діях проти сирійських урядових військ і союзників Дамаска.

 

В даний час турецька парк бойових літаючих дронів Bayraktar TB2 і Anka налічує близько сотні машин, повідомила 2 березня Armiya.az з посиланням на «НВО».

 

Військове відомство Сирії підтверджує застосування турецькою стороною безпілотників для нанесення повітряних ударів по урядовим військам. Відзначається відносно висока ефективність турецьких БПЛА, їх застосування дозволяє Анкарі звести втрати дорогих винищувачів F-16 і льотного складу до нуля.

 

Турецьке військове відомство очікує надходження на озброєння своїх ВПС нового ударного дрона Akinci. За інформацією, отриманою з відкритих джерел, цей БПЛА зможе здійснювати польоти тривалістю до 24 годин на висотах 9 км — 12 км, при цьому нести корисне навантаження до 1350 кг. Двигуни для цього апарату виготовляє українське підприємство «Івченко-Прогрес» (Запоріжжя). Повідомляється що вже підписано контракт, за яким Україна повинна поставити більше 500 силових агрегатів АІ-450Т в період з 2021 до 2030 року, на суму понад 600 млн. дол. Akinci отримає передові системи навігації, спостереження та розвідки (включаючи тепловізори), радари з активної фазованими антенними гратами (АФАР) та інші нововведення.

 

Дрон озброять керованими ракетами класу «повітря-повітря» і «повітря-поверхня», а також він буде мати системи підвісок для гравітаційних бомб різного класу (ракети Cirit, легкі керовані бомби MAM-L і MAM-C, а також звичайні бомби Mk. 81 вагою 113 кг і Мк. 82-227 кг. Також Akıncı буде носієм нової крилатої ракети SOM турецької компанії Roketsan (з двигуном все того ж запорізького підприємства «Івченко-Прогрес»), яка виконується за технологією стелс і здатна знищувати цілі на відстані 250 км). Українські джерела свідчать, що «перший випробувальний політ цього ударного безпілотника з українськими двигунами відбувся 6 грудня 2019. Akıncı пробув в повітрі 16 хвилин і зробив плавну автоматичну посадку».

 

У серпні минулого року було створено спільне турецько-українське підприємство компаніями Baykar Defence і «Укрспецекспорт», яка отримала назву «Щит Чорного моря». Воно призначене для проведення НДДКР в області розвитку космічної техніки, високоточної зброї та оперативно-стратегічних розвідувально-ударних безпілотних авіаційних платформ. Зокрема, є інформація про розробку перспективного дрона Goksungur, наступного в лінійці ударних БПЛА за Akıncı. Нову безпілотну авіаційну платформу оснастять модернізованим двигуном АІ-25 (Al-25TLТ), який також розробляється в Запоріжжі і дозволить розганяти Goksungur до швидкості близької до звукової, там же створюється силова установка АІ-35 для турецької перспективної крилатої ракети.

Поделиться публикацией