«ТАЙФУН-1» ЗДІЙСНИВ ПОСТРІЛ НА МАКСИМАЛЬНУ ДАЛЬНІСТЬ

Реактивний снаряд «Тайфун-1», який розроблено ДержКБ «Південне», здійснив постріл на максимальну дальність. Попередні випробування відбулись у рамках масштабних ракетних тестувань, які проходять у Одеській області.

Про це 29 квітня ц.р. повідомив Генеральний штаб Збройних Сил України.

«Тайфун-1» має збільшену удвічі, у порівнянні із звичайним реактивним снарядом для «Граду», дальність стрільби: 40 км проти 20. Водночас осколково-фугасна бойова частина залишилась без змін — 18,4 кг.

Цей реактивний снаряд призначено для озброєння всіх 122-мм реактивних систем залпового вогню, які вже знаходяться на озброєнні Збройних Сил України та знаходиться на стадії розробки. Мова йде про БМ-21 «Град» та новітні РСЗВ «Верба» та «Берест».

Судячи з фото, для фіксації параметрів польоту ракети використовувався надсучасний балістичний радар від компанії Weibel, який дозволяє відслідковувати траєкторію польоту та здійснювати відеофіксацію завдяки оптичним та тепловізійним камерам.

Перші пуски «Тайфун-1» відбулись у 2019 році, коли був здійснений пуск на мінімальну відстань. що дозволило перевірити роботу нового реактивного двигуна снаряду.

Варто зазначити, що раніше в Україні не виготовлялися реактивні снаряди навіть старого зразка. Розробка та опанування виробництва цих боєприпасів було налагоджено у КБ «Південне».

Фахівці підприємства також працюють над створенням реактивних снарядів більших калібрів 220-мм «Тайфун-2» для РСЗВ «Ураган» та 300-мм «Тайфун-3» для «Смерчів». Окрім того, робота йде і над створенням високоточної версії «Тайфун-1».

Поделиться публикацией