США І БРИТАНІЯ МОЖУТЬ ПОСВАРИТИСЯ ЧЕРЕЗ F-35

США і Велика Британія можуть серйозно зіпсувати відносини через суперечку навколо постачання Королівським військово-повітряним силам новітніх американських винищувачів F-35 — британські військові хочуть змінити програму закупівлі.

Таку інформацію повідомляє УНІАН 3 грудня ц.р., посилаючись на  телеканал Sky News.

Спочатку Британія планувала придбати 138 винищувачів і тільки морського базування (F-35C), одначе зараз до планів британського уряду додалося придбання винищувачів F-35А, призначених виключно для наземного базування. Заковика у тому, що придбати «наземну» модифікацію F-35 Лондон планує не «разом» а «замість» винищувачів морського базування.

 

Численні експерти заявляють, що подібна різка переорієнтація поставить у безвихідь виробника і викличе різке невдоволення США, які хотіли б, щоб Лондон у першу чергу переозброїв свій авіаносний флот на новітні палубні літаки, так як, повідомляє телеканал, США вважають військово-морські сили Британії «єдиним рівним флотом».

Зазначається, що розробка новітніх винищувачів ведеться з 1990-х років. Їх вартість оцінюється в 400 мільярдів. На даний момент у США поставлені на озброєння 245 винищувачів F-35, більшість з яких отримали військово-повітряні сили.

 

В бойових умовах вперше в світі застосували американські винищувачі п’ятого покоління Lockheed Martin F-35 Lightning II Військово-повітряні сили Ізраїлю. Це сталося 22 травня, винищувачі завдали удару по об’єктах Хамасу в секторі Газа.

 

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що в новітньому багатофункціональному винищувачі-бомбардувальнику F-35 Lightning II, який крім США є тільки у Туреччини та Ізраїлю, після деякого терміну експлуатації виявили несподівану і досить серйозну уразливість — при заправці в польових умовах винищувачі потребують додаткового захисту від попадання блискавок.

 

12 жовтня США заборонили всім винищувачам F-35 Lightning II п’ятого покоління, які стоять на озброєнні Військово-повітряних сил країни та країн-союзників, підніматися в небо; польоти були припинені для пошуку серйозного дефекту, ймовірно через який один літак розбився, а другий був пошкоджений.

 

Рішення провести перевірку всіх новітніх винищувачів прийняли після того, як 28 вересня в американському штаті Південна Кароліна під час планового польоту вперше за історію застосування зазнав катастрофи літак F-35, точні причини загибелі якого до цих пір точно не встановлені, хоча попередні висновки комісії свідчать про дефект паливопроводної трубки у двигуні літака.

 

Аварії зазнав літак F-35B — бойова машина з укороченим зльотом і вертикальною посадкою, розроблена під потреби Корпусу морської піхоти США.

 

Раніше на базі морської піхоти у Північній Кароліні у квітні стався ще один подібний інцидент — тоді пілотові F-35B довелося екстрено посадити винищувач через спрацьовування паливного індикатора.

 

15 жовтня Військово-повітряні сили Ізраїлю оголосили про завершення усіх перевірок та відновлення польотів наявних на озброєння ВПС ЦАХАЛу F-35I Adar.

Поделиться публикацией