США ТУРБУЮТЬСЯ ПРО УСПІХ КОНТРАСТУП НА ПІВДНІ ТА ЗАКЛИКАЮТЬ УКРАЇНУ ДЕЩО ОБМЕЖИТИ ЗУСИЛЛЯ – CNN

Під час нарощування поточного українського контрнаступу США закликали Київ обмежити операцію як за її цілями, так і за її географією, щоб уникнути надмірного розтягування та застрягання на кількох фронтах, повідомляє CNN з посиланням американських та західних офіційних осіб та українські джерела.

За інформацією джерел CNN, ці дискусії передбачали участь у таких собі «військових іграх» з Києвом – аналітичних навчаннях, які мали допомогти українському командуванню зрозуміти, скільки сил їм потрібно буде зібрати, щоб досягти успіху в різних сценаріях. Українці спочатку розглядали ширший контрнаступ, але останніми тижнями звузили свою місію на Херсонську області, повідомили представники США та України.

Речник Пентагону бригадний Генерал Пет Райдер сказав CNN: «Сполучені Штати ведуть регулярний діалог між військовими на багатьох рівнях з Україною. Ми не коментуватимемо особливості цих взаємодій. Загалом ми надаємо українцям інформацію, щоб допомогти їм краще зрозуміти загрози, з якими вони стикаються, і захищають свою країну від російської агресії. Зрештою, українці приймають остаточні рішення щодо своїх операцій».

Офіційні особи кажуть, що, на їхню думку, тепер паритет між українськими та російськими військами збільшився. Але західні офіційні особи не наважувалися назвати українську операцію, що зароджується, справжнім «контрнаступом». Джерела, знайомі з останніми даними розвідки, кажуть CNN, що залишається відкритим питанням, наскільки успішною буде Україна у відновленні втрачених територій. Українські офіційні особи вже заявили, що цей наступ, швидше за все, буде повільною операцією, і наближається страшенно холодна зимова погода, а потім рання весняна багнюка, що може призвести до призупинення бойових дій.

Проте серед радників із США та Заходу існує чітке відчуття, що українські військові перебувають у набагато більш рівноправних відносинах з Росією, ніж вважалося ще кілька місяців тому, заявили CNN кілька офіційних осіб. Росія все ще зберігає перевагу в живій силі та артилерії. Але українські можливості, підкріплені сучасною західною зброєю та навчанням, закрили важливу прогалину. Йдеться зокрема про високомобільні РСЗВ HIMARS, які Україна використовує для атак в тили росіян в останні місяці.

«Це показує вам, що може дати тривале навчання та постачання озброєння, коли сили мають високу мотивацію та спроможність у своєму застосуванні», — сказав CNN високопоставлений чиновник НАТО.

Інше американське військове джерело сформулювало це більш прямо: Україна своєю «компетентністю» компенсувала вогневу перевагу Росії.

Україна місяцями публічно сигналізувала про те, що має намір розпочати великий контрнаступ, щоб повернути окуповані території. Київ активно перешкоджав зусиллям Росії з поповнення запасів у регіоні. Тижнями Україна використовувала партизанів, вогонь на дальній дистанції та сили спеціальних операцій, щоб здійснити серію атак далеко в тилу росіян, включно з Кримом, на матеріально-технічні та командні центри, готуючи контрнаступ.

«Я не думаю, що поки що можливо підтвердити масштаб українського просування, але вони, безумовно, вплинули на здатність Росії просуватися на північ і південь через [річку Дніпро] своїми атаками на мости, – сказав високопоставлений чиновник НАТО, – Що стосується майбутніх перспектив, я б зауважив, що Україна набагато ближче до паритету чисельності військ у Херсоні, ніж це було в останні тижні у східних областях країни, де бої тривають місяцями».

Удари по Криму – особливо розумна стратегія, на думку одного чиновника, адже для Росії півострів є стартовим майданчиком для операцій на півдні України. Росія, за словами речника Держдепу США Джона Кірбі, відтягнула ресурси зі сходу «просто через повідомлення про те, що українці можуть активніше наступати на півдні».

Американські та українські джерела повідомили CNN, що попередні плани української операції спочатку були ширшими та передбачали більш амбітні зусилля з повернення інших територій, втрачених внаслідок російського вторгнення протягом останніх шести місяців. Але зараз українські чиновники зосередилися на тому, щоб відвоювати Херсонську область.

Україна застосувала американську та іншу зброю так, як мало хто очікував, написала 29 серпня The New York Times.

Поделиться публикацией