США ПРИСКОРЮЮТЬ РОЗМІЩЕННЯ МОДЕРНІЗОВАНИХ ЯДЕРНИХ БОМБ

Сполучені Штати прискорюють розміщення модернізованих ядерних бомб B61-12 на базах НАТО в Європі.

Про це 27 жовтня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на Politico.

Прибуття бомб B61-12, спочатку заплановане на весну наступного року, тепер планується на грудень цього року. Американські офіційні особи вже повідомили про це союзникам по НАТО під час зустрічі за зачиненими дверима в Брюсселі цього місяця.

Цей крок, який передбачає заміну старої зброї на новішу версію на різних складах в Європі для потенційного використання американськими і союзними бомбардувальниками і винищувачами, відбувається на тлі посилення напруги через погрози Росії застосувати ядерну зброю в Україні і зростання занепокоєння через те, що Захід повинен робити більше для того, щоб стримати Москву від перетину цієї лінії.

Модернізація програми B61 відкрито обговорювалася в бюджетних документах і публічних заявах у США протягом багатьох років. Офіційні особи Пентагону заявляли, що модернізація необхідна для удосконалення і безпеки запасів.

«Хоча ми не збираємося обговорювати деталі нашого ядерного арсеналу, модернізація ядерної зброї США B61 триває вже багато років, і плани безпечної та відповідальної заміни старої зброї на модернізовані версії B61-12 є частиною давно спланованих зусиль з модернізації. Вона жодним чином не пов’язана з поточними подіями в Україні і жодним чином не була прискорена», — заявив речник Пентагону генерал Патрік Райдер.

Дата прибуття стала несподіванкою для деяких аналітиків, які побоюються, що це може призвести до подальшого загострення і без того небезпечної ситуації в Європі. Оголошення на зустрічі в Брюсселі було зроблено за кілька днів до початку щорічних ядерних навчань НАТО.

Поделиться публикацией