США ПОСИЛЮЮТЬ КОНТРОЛЬ НАД ЕКСПОРТОМ НАПІВПРОВІДНИКІВ ТА ТЕХНОЛОГІЯМИ ДЛЯ ГАЗОТУРБІННИХ ДВИГУНІВ

Сполучені Штати вирішили посилити експортний контроль над технологіями для передових напівпровідників і газотурбінних двигунів, які вважають важливими для своєї національної безпеки, повідомило міністерство торгівлі, повідомляє Reuters.

Технології, на які поширюється цей крок, включають оксид галію та алмази, тому що «пристрої, в яких використовуються ці матеріали, значно збільшили військовий потенціал», йдеться у заяві Міністерства торгівлі США.

Технології входять до пунктів, які 42 країни-учасниці досягли консенсусу щодо контролю на зустрічах у грудні 2021 року. Експортний контроль США охоплює ширший спектр технологій, включаючи додаткове обладнання, програмне забезпечення та технології, що використовуються для виробництва напівпровідників, ніж міжнародна угода.

Елементи управління включають ECAD, категорію програмних інструментів, що використовуються для перевірки інтегральних схем або друкованих плат, «які можуть покращити багато комерційних, а також військових програм, включаючи оборонні та комунікаційні супутники», йдеться в повідомленні департаменту.

У червні 2021 року Комісія з огляду економіки та безпеки США та Китаю виявила, що міністерство робить недостатньо для того, щоб не допустити попадання секретних технологій до рук китайських військових. У звіті йдеться, що відставання у розробці списку нових та базових технологій, як цього вимагає закон 2018 року, може збільшити ризики для національної безпеки.

Раніше повідомлялося про те, що Китай майже відкрито перейшов на бік Росії: продаж РФ товарів військового призначення з початку агресії зріс у рази. Постачання мікросхем з Китаю до РФ зросли більш ніж удвічі. А обсяги експорту алюмінію, важливого у виробництві зброї та аерокосмічної промисловості – у 400 разів.

Президент США Байден неодноразово наголошував, що Росія не повинна мати доступу до напівпровідників для виробництва зброї.

Поделиться публикацией