США НАДАДУТЬ УКРАЇНІ ВІЙСЬКОВУ ДОПОМОГУ – ПОРОШЕНКО

Державний секретар США Майк Помпео пообіцяв, що Вашингтон надасть Україні військову допомогу для захисту суверенітету у зв’язку з морської агресією Росії.
Про це повідомив ZN,UA 28 листопада ц.р., посилаючись на виступ президента України Петра Порошенка 27 листопада в інтерв’ю каналу CNN.
«У ході телефонної розмови з Майком Помпео він пообіцяв мені, що США нададуть повну допомогу, у тому числі військову допомогу, для захисту суверенітету України», − заявив Порошенко.
Раніше президент США Дональд Трамп прокоментував російський напад на українські кораблі, зазначивши, що він йому «не подобається». Сенатор США Роберт Менендес зажадав від президента негайно надати Україні додаткову військову допомогу.
Як повідомлялося, увечері 26 листопада Верховна Рада проголосувала за запровадження воєнного стану терміном на 30 днів у Донецькій, Луганській, Вінницькій, Харківській, Сумській, Чернігівській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Одеській областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря. За проект закону про запровадження воєнного стану з 28 листопада проголосували 276 народних депутатів. Президент запевнив, що права громадян будуть обмежені лише у разі російського вторгнення.
25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали шість українських моряків, росіяни незаконно затримали 23 українських військовослужбовців.
Командування ВМС ЗСУ підкреслює факт того, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У ФСБ Росії стверджують, що ніяких повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито «захистом державного кордону».
Українські правоохоронці переходять на посилений режим несення служби, ЗСУ та СБУ приведені у повну бойову готовність, в море вийшли кораблі Військово-морських сил України.
Опівночі з 25 на 26 листопада відбулося екстрене засідання РНБО, на якому Порошенко ініціював запровадження в Україні воєнного стану. Рада розпочала розгляд цього питання на позачерговому засіданні в понеділок. Своїм указом Порошенко вводить воєнний стан на всій території України з 9:00 ранку 28 листопада на 30 днів. Він також виключив перенесення президентських виборів через воєнний стан. Проте, в нинішньому проекті указу президента, опублікованому на сайті Ради, є пункт про обмеження конституційних прав і свобод громадянина, передбачених дванадцятьма статтями Конституції України: 30-34, 38, 39, 41-44, 53.
Разом з тим, на екстреному засіданні Радбезу ООН країни Заходу підтримали Україну. Пропозицію Росії щодо ситуації в Керченській протоці Радбез заблокував.

Поделиться публикацией