США ЗАПРОПОНУВАЛИ ТУРЕЧЧИНІ ВІДКЛАСТИ ПРИДБАННЯ РОСІЙСЬКИХ С-400 ДО 2020 РОКУ

Вашингтон пропонує Анкарі тимчасово відкласти придбання російських самохідних зенітних ракетних комплексів С-400 «Тріумф»; в США хотіли б, щоб С-400 опинилися у Туреччині не раніше 2020 року.

Про це 14 травня ц.р. повідомив портал DT,UA посилаючись Bloomberg.

Як відзначає агентство, у даний час Анкара вивчає нову пропозицію Вашингтона. Передбачається, що ця відстрочка дозволить сторонам знайти прийнятне для обох країн рішення конфлікту, а Туреччини, окрім іншого, уникнути можливих американських санкцій та виключення з програми F-35.

2 грудня 2018 року у Вашингтоні ультимативно заявили, що Анкара повинна відмовитися від угоди з Москвою, в іншому разі країну можуть позбавити членства в програмі F-35. Однак ще в листопаді турецька сторона заявила про неможливість скасування багатомільярдних домовленостей з Росією.

 

Вважається, що постачання літаків F-35 Туреччині заморозили саме через закупівлю останньою комплексів С-400 — у США побоюються, що російські військові фахівці при розміщенні систем ППО у Туреччині можуть досконально вивчити всі сильні і слабкі сторони новітнього винищувача. Втім, навіть якщо і так, то Конгрес запізнився, так як два винищувачі Туреччина від США отримати усе-таки встигла.

Поделиться публикацией