СТВОРЕННЯ ССО ТА РАКЕТНІ ПРОГРАМИ – НАЙБІЛЬШІ ДОСЯГНЕННЯ У СФЕРІ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЗСУ – КЕРІВНИК ЦДАКР

У сфері модернізації армії можна виділити створення Сил спеціальних операцій та запущені з 2016 року ракетні програми.

Таку думку в інтерв’ю порталу vgolos.ua 12 лютого висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР). За його словами, «ми сподіваємося, що перші серійні РСЗВ (ракетні системи залпового вогню) «Вільха» українська армія може отримати вже наприкінці цього, або у 2019 році; це потужна ракетна система залпового вогню, яка дозволить робити одразу 12 високоточних пострілів по різних цілях».

Бадрак також зазначив, що до створення оборонного щита, крім того, можна віднести й достатньо великі поставки у Збройні Сили протитанкових ракетних комплексів (ПТРК), до того ж, різного базування: «це і переносний, і мобільний для колісних платформ, і у складі бойових модулів на різноманітних машинах. На бронетранспортерах, наприклад. У тому числі готується вже й ракета для гелікоптеру. Це все розробки Київського Державного Конструкторського Бюро «Луч».

Він також переконаний, що «варто згадати й деякі інші нові види озброєння – на цей раз від приватних підприємств, які об’єднує Ліга оборонних підприємств України. Передусім, це засоби протидії ворожим безпілотникам «Анклав» та різноманітні РЛС, розроблені Світланою Кошевою – відомою жінкою-конструкторкою. А також нові безпілотні авіаційні комплекси «Фурія» – їх розробила і створила група молодих інженерів. «Анклави» і «Фурії» вже випробувані війною».

Він додав, що вже в березні 2017 року на озброєння в ЗСУ прийняли машину «Козак-2». А «Козак-2М», переданий до експлуатації в ЗСУ наприкінці грудня минулого року, самі військові називають найкращою версією легкої колісної машини.

«До речі, роль приватного сектору у переозброєнні війська суттєво змінилася та перевершує за обсягами поставок державний сектор. Втім, над якістю та модернізацією треба ще багато працювати» — вважає Бадрак.

Експерт запропонував наступні пріоритети розвитку озброєнь в 2018 році: «Подальший розвиток ракетної зброї – це перший пріоритет. Створення єдиної автоматизованої системи управління – ЄАСУ ЗСУ, – другий. Обов’язкове вирішення ситуації щодо створення  серійного виробництва танків – третій. Адже вже є серійне танкове виробництво, але армія, на жаль, ще не отримала танків. І четвертий – це доведення до кінця завершення проекту з переоснащення Збройних сил на нові засоби зв’язку».

 

Водночас, керівник ЦДАКР визнав, що розвиток ЗСУ все ще відбувається за радянським принципом – із завеликою чисельністю, з низькотехнологічним озброєнням, вибірковим призовом та неадекватним мотиваційним пакетом.

Поделиться публикацией