СТАТИЧНІСТЬ ВІЙНИ – НАЙБІЛЬШ ВІРОГІДНИЙ СЦЕНАРІЙ В 2024 РОЦІ — ЕКСКОМАНДУВАЧ НАТО

15 грудня, 2023, Колишній головнокомандувач об’єднаними силами НАТО в Європі, адмірал США у відставці Джеймс Ставрідіс висловив свої припущення щодо можливих сценаріїв розвитку ситуації на полі бою в Україні в 2024 році та потенційного завершення війни в колонці для Bloomberg.

На його думку, майбутнє подальшого протистояння України агресії Росії “в кращому випадку туманне”, зважаючи, зокрема, на нові виклики щодо допомоги з боку Заходу та нарощування військового потенціалу РФ. Водночас військовий припустив, що якщо США та Європа продовжать надавати військову допомогу нашим захисникам приблизно на 100 мільярдів доларів загалом, Україна принаймні буде здатна стримати подальше значне просування окупантів. Особливо твердо обороняти наявні лінії допоможуть винищувачі F-16, більше систем ППО, ATACMS і HIMARS, а також належний запас основних озброєнь.

Ставрідіс не виключив, що навесні 2024 року Україна може запропонувати новий план наступу, але вказав на те, що велика кількість безпілотників над полем битви дає реальну перевагу стороні, яка захищається. Як зазначив експерт, враховуючи перебування в повітрі розвідувальних БАК ворога, шанси на несподіваність атаки в стилі бліцкригу дорівнюють нулю. Найкращим варіантом він вважає ставку на більш-менш статичні бойові лінії протягом весни. На думку адмірала, якщо нові авіаційні засоби не допоможуть Україні якимось чином перехопити ініціативу на фронті, то є мало підстав сподіватися на суттєві зміни.

“Можливий і набагато більш темний сценарій. Якщо США та Європа скоротять військову підтримку, армія Путіна зможе здобути можливість повернутися до наступу. Без достатньої кількості озброєнь менші українські сили, можливо, будуть змушені відступити.

“Це підводить нас до найважчого питання: як це закінчиться? Якщо Захід збереже підтримку незалежно від результатів виборів у США — це непевна річ, але все ж розумна ставка — шанси на раунд значущих мирних переговорів через рік від сьогодні різко зростуть. Ймовірно, вони відбуватимуться або під егідою ООН, або, можливо, якоюсь комбінацією за участю США, Європейського Союзу, Китаю та Індії”, — йдеться в тексті. Зрештою, Джеймс Ставрідіс висловив сумнів, що Сили оборони України зможуть витіснити росіян з більшої частини тимчасово окупованих територій. Військовий вважає можливим розгляд територіальних поступок ворогу за такої ситуації. “Можливо, Зеленський міг би розглянути можливість тимчасово чи навіть остаточно поступитися Кримом і «сухопутним мостом», що з’єднує його з Росією, у обмін на мовчазну згоду на членство Києва в ЄС і НАТО. Такі рішення, звісно, повинні ухвалювати українці (і росіяни), але схема угоди — щось схоже на кінець Корейської війни — може мати місце”, — написав екскомандувач НАТО.

Водночас, він вказав на небезпечність путінської Росії, а також критичну важливість відносно малого рівня витрат Заходу на знищення російських військ, що має продемонструвати нерозумність подібних військових вторгнень для світу.

Підсумовуючи, військовий зазначив, що терпіння ніколи не було сильною стороною Америки. Зменшення підтримки України збільшить імовірність глухого кута на полі бою.

Поделиться публикацией