СТАРТ Є: УКРАЇНСЬКІ БЕЗЕКІПАЖНІ СИСТЕМИ НА ВИСТАВЦІ «ЗБРОЯ І БЕЗПЕКА 2018»

На XV Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека – 2018», яка пройшла у м. Києві з 9 по 12 жовтня 2018 року, було показано низку сучасних і перспективних зразків ОВТ українського виробництва. Одним з цікавих напрямків стали роботизовано платформи, бойові, допоміжні та подвійного призначення.

Створення і впровадження роботів на озброєння відповідає останнім світовим трендам і підкріплена власним бойовим досвідом ЗС України. Отже, не випадково, що в даний час в Україні над створенням робототехніки для війська працюють одночасно кілька компаній. І якщо на виставці «Зброя та безпека – 2017» йшлося лише про два-три реальні зразки роботів українського виробництва, сьогодні це вже майже десяток, більшість з яких демонструвалися на стендах українських експонентів.

Львівська приватна компанія Global Dynamics вперше презентувала на виставці власну розробку роботизованої дистанційно керованої платформи з гібридним приводом у двох основних версіях – HOUND i IRONCLAD.

Платформа HOUND має високу прохідну спроможність на пересіченій місцевості, може транспортувати вантажі масою до 600 кг на полі бою з високою точністю в режимі функціювання 24/7. Машина відрізняється простотою конструкції, обслуговування і використання, а також низькою вартістю.

Габаритні розміри: 2166 х 1660 х 787 (мм), власна маса 600 кг, швидкість 20 км/год, запас ходу 130 км.

За рахунок оснащення дистанційно керованим вогневим модулем «Шабля» (7,62мм або 12,7мм кулемет, ПТУР, 40-мм гранатомет тощо) і навісною композитною бронею платформа трансформується у бойовий робот (IRONCLAD).

В такому варіанті платформа має дещо інші ТТХ: габаритні розміри: 2570 х 1705 х 960 (мм), власна маса 1100 кг, решта параметрів – без змін.

Завдяки оснащенню системами розвідки і спостереження, робот здатний виконувати коригування артилерійського вогню, безпечне спостереження, супроводжувати цілі у напівавтоматичному режимі і оперативно інформувати зовнішні системи стосовно зміни обстановки, необхідності вогневої підтримки тощо.

ПрАТ «Кузня на Рибальському» показало на виставці модернізовану версію роботизованого комплексу «Піранья» на гусеничній платформі з наступними ТТХ:

Габаритні розміри: 1500 х 982 х 500 (мм), загальна маса без озброєння – до 10 кг,  швидкість 20 км/год, запас ходу 20 км.

Електрична система машини має у своєму складі аварійний генератор та додаткову можливість підзарядки.

Озброєння: 40-мм автоматичний гранатомет УАГ-40 або 12,7-мм кулемет НСВ або 7,62-мм кулемет ПКТ.

Платформа створена для використання у важких умовах бою для надання вогневої підтримки військам, розвідки і спостереження. Дальність управління роботом по радіоканалу-5000 м. Він може використовуватися також у якості ретранслятора, а у випадку використання 2-х роботів у парі дальність дії зростає до 10 км.

За повідомленням керівництва заводу, платформа наразі пройшла етап випробувань, тривають випробування засобів зв’язку і РЕБ. Після завершення «Піранья» буде запропонована потенційним замовникам, передусім, МО України.

Запорізька компанія «INFOCOM Ltd» демонструвала власну роботизовано конструкцію «Ласка 2.0» на базі повнопривідної колісної платформи (4 х 4) з наступними ТТХ.

Габаритні розміри: 1240х1500х/90х2270 (мм), Власна маса машини без озброєння і боєкомплекту  400 кг.

Машина оснащена бензиновим одноциліндровим 4-тактним двигуном потужністю 50 к.с. із запасом ходу до 100 км.

Машина оснащена системами дальньої, середньої (з РЛС – опція) та ближньої локації. Опцією передбачений захист платформи у вигляді легкої композитної броні 5-го класу захисту.

Системи управління-автономна і дистанційна. Основна перевага робота – наявність інтелектуальної системи, що дозволяє платформі виконувати завдання за відсутності сигналу GPS та працювати в умовах перешкод з боку ворожих засобів РЕБ.

Функції оператора обмежуються наданням машині координатів місії — параметрів руху, маршруту та дій на ньому, а також радіусу дії зброї та обмежень щодо її застосування. В подальшому робот виконує бойову задачу самостійно, а після завершення повертається на місце старту або у заздалегідь визначену точку координат.

Робот «Ласка 2.0» призначений для патрулювання, розвідки, розмінування, доставки боєприпасів та евакуації поранених. Корисне навантаження – до 400 кг.

Безпілотна роботизована платформа «Ласка 2.0» з кулеметом або гранатометом оптимізована для дій у складі стрілецького взводу. За умови використання 3-х і більше одиниць таких машин передбачена можливість створення ефективної системи ведення вогню під час здійснення активної оборони силами роти або батальйону.

«INFOCOM Ltd» показала на виставці також іншу розробку — автоматичну роботизовану турель «Страж», основним призначенням якої є захист периметру, що охороняється (державний кордон, важливі об’єкти, військові частини тощо), від несанкціонованого доступу. Озброєння-7,62-мм кулемет ПКМ.

Система оснащена обладнанням з визначення і утримання цілей (набір камер, тепловізор, лазерний далекомір) і є стійкою до впливу атмосферних факторів (атмосферні опади, туман, сніг тощо). Система диспетчеризації дозволяє здійснювати дистанційне керування, параметрування і перевірку параметрів турелі (вогневого модуля).

Сама система диспетчеризації заснована на використанні вже існуючого комерційного програмного забезпечення для особливо важливих промислових об’єктів. Передбачена можливість одночасного автоматичного контролю і супроводження до 10 цілей з можливістю ураження вогнем.

За даними фірми-розробника, основною перевагою обох названих систем є їхня автономність. Як «Ласка», так і «Страж» можуть бути запрограмовані на самостійне, тобто, без участі людини, виконання певних завдань.

Дистанційне управління як платформою, так і туреллю, при потребі, може здійснюватися через інтернет за посередництвом планшета або смартфона, що забезпечує керування системою з будь-якої відстані. Також передбачена система розпізнавання жестів і можливість фізичного контакту людини з машиною.

Ще однією розробкою компанії «INFOCOM Ltd» спільно з ПАТ «АвтоКрАЗ», що демонструвалася на виставці, був безпілотний бронеавтомобіль КРАЗ СПАРТАН — роботизована версія серійної 8-тонної машини. Відрізняється наявністю, поряд з ручним керуванням (резервне), також автономного і дистанційного керування (встановлено системи, як і на роботі «Ласка 2.0»).

Львівська політехніка показала на виставці «Зброя та безпека – 2018» мобільні роботизовані платформи МРП-05 «Борсук» та МРП-07 «Кубик».

Платформа МРП-05 «Борсук» на гусеничній платформі з електромеханічним приводом  призначена для використання  на відстанях до 600 м у середовищі з середнім рівнем невизначеності.

МРП-05 «Борсук» має наступні ТТХ: габаритні розміри 110 х 69 х 50 (мм), маса 600 г, користе навантаження — 20 кг,  швидкість руху – до 5,5 км/год, тривалість безперервної роботи 1,5 години.

Платформа МРП-07 «Кубік» на колісній платформі (6х4) призначена для здійснення інспекційних перевірок території, моніторингу довкілля або виконувати спеціальні завдання. МРП-07 містить додаткову секцію  з автономним приводом, на яку можна монтувати нетипове навісне обладнання

МРП-07 має наступні ТТХ: габаритні розміри 1200х60х52 (мм), власна маса 560 г,  дальність ходу 600 м і корисне навантаження 25 кг.

НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» показав на виставці зразок багатофункціонального робота високої прохідності для надзвичайних ситуацій та гуманітарного розмінування.

Робота було створено на базі системного підходу до цільового призначення і шляхом розробки новітньої концепції багатофункціонального мобільного дистанційно керованого робота високої прохідності на місцевості на 8-колісному шасі.

Багатофункціональність базової платформи забезпечується  встановленням різних пристроїв модульного виконання. Робот КПІ має наступні ТТХ: габаритні розміри: 1200х950х1000 (мм), власна маса 200 кг. Робот оснащено 2-метровим маніпулятором вантажопідйомністю 15 кг. Живлення забезпечується через кабель з барабаном на 100 м з можливістю передачі також телеметричної інформації.

У бездротовій версії робот забезпечується системою радіотелеметрії та живленням від акумуляторів.

Усі перелічені розробки роботів знаходяться на різних стадіях виготовлення: експериментальні зразки, прототипи тощо. Вони також відрізняються своїми ТТХ, конструкцією і призначенням, в даний час вони чекають на потенційних замовників та свою подальшу перспективу впровадження на озброєння. В залежності від попиту, це є цілком можливим.

Наприклад, минулого року на виставці демонструвався український бойовий робот «Фантом-2» на колісному шасі (розробник — компанія «УкрСпецТехноекспорт»), який після доопрацювання з урахуванням зауважень замовника розпочав і успішно проходить на Гончарівському полігоні етап державних випробувань, після чого може бути прийнятий на озброєння.

Володимир Заблоцький,

член Експертної ради ЦДАКР

Поделиться публикацией