СТАНОМ НА 30 БЕРЕЗНЯ ВЗДОВЖ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ УТРИМУЄТЬСЯ 28 БАТАЛЬЙОННИХ ТАКТИЧНИХ ГРУП ЗС РФ

Станом на 30 березня вздовж державного кордону України утримується 28 батальйонних тактичних груп Збройних сил Російської Федерації.

Про це 30 березня ц.р. повідомив Укрінформ, посилаючись на головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради.

“Станом на 30 березня ц.р. вздовж державного кордону України та тимчасово окупованих територій України і АР Крим утримується 28 батальйонних тактичних груп противника, а саме в Брянській, Воронезькій, Ростовській (областях — ред.) та на території тимчасово окупованого Криму. Але останнім часом з різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять за зимовий період навчання, підтримання бойової готовності та загальної бойової готовності до майбутніх спільних стратегічних навчань “Запад-2021” ЗС РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході і на півдні, а саме у Брянській, Воронезькій областях та АР Крим”, — заявив Хомчак.

За його словами, загалом очікується додаткове зосередження до 25 батальйонних тактичних груп, що в сукупності з наявними розгорнутими силами та засобами поблизу кордону створює загрозу воєнній безпеці держави.

Головнокомандувач заявив, що з 2014 року за час окупації півострова Крим Росія здійснила нарощування міжвидового об’єднання військ ЗС РФ, яке натепер становить близько 32,7 тисячі військовослужбовців. У середині березня на полігоні “Опук” країна-агресор відпрацьовувала заходи бойової підготовки з питань висадки повітряного та морського десантів двома батальйонними тактичними групами за підтримки артилерійської тактичної групи зі складу 7-ї десантно-штурмової дивізії. Після закінчення навчань ці підрозділи залишилися в районі полігона. Додаткового відзначається нарощування угруповання за рахунок переміщення ще 5 батальйонних тактичних груп.

Крім того, за інформацією Хомчака, на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях розгорнуто угруповання російських окупаційних військ — 1 та 2 армійські корпуси у складі 14 бойових бригад, полків та підрозділів забезпечення чисельністю близько 28 тисяч осіб, які діють за підтримки російських регулярних військ. На командних посадах тут перебувають офіцери ЗС РФ. Для підготовки розвідників на окупованих територіях перебуває апарат військових радників та інструкторів ЗС РФ загальною чисельністю понад 2 тисячі осіб.

“На території Ростовської області додатково утримується до 12 батальйонних тактичних груп з терміном готовності 1-2 доби, що забезпечує мінімально необхідний комплекс захожів негайного реагування на можливі військові дії з боку України”, — наголосив Хомчак.

Як повідомлялося, 26 березня під Шумами внаслідок прицільного обстрілу позицій Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, станкових автоматичних гранатометів і великокаліберних кулеметів загинуло четверо українських військовослужбовців, ще двоє зазнали поранень та були доправлені до медзакладу.

Поделиться публикацией