СТАЛО ВІДОМО, СКІЛЬКИ КОШТУЄ БАТАРЕЯ НОВІТНІХ ЗАУ SKYNEX ДЛЯ ПС ЗСУ

Дві батареї з восьми 35-мм зенітно-артилерійських установок Skynex (air-defense gun), коштувала Німеччині  174 мільйонів доларів.

Першу батарею ПС ЗСУ отримали в рамках німецького пакету військової допомоги наприкінці 2023 року, друга має надійти в Україну у березні 2024 року. Про це повідомив Defense News з посиланням на генерального директора Rheinmetall Italia (виготовлення зенітно-артилерійських установок Skynex відбувається в Італії) Алессандро Ерколані.

Як відомо, автоматична гармата Oerlikon Mk3 ЗАУ Skynex, та скорострільність 1000 пострілів за хвилину, майже бездоганно вражає повітряні цілі на відстані до 4000 метрів. Skynex має радар радіусом дії 50 кілометрів та командний пункт, а кожна з чотирьох гармат оснащена власними електрооптичними датчиками та радаром стеження. Skynex використовує боєприпаси програмованого підриву AHEAD, розроблені Rheinmetall — вони є значно дешевшими за системи ППО з керованими ракетами. Ці боєприпаси не підпадають під дію електронних засобів протидії під час пострілу. У той час, як ціна за ракету для IRIS-T становить від 300 000 до 500 000 євро, знищення повітряної цілі з Skynex може коштувати близько 4000 євро. ЗАУ Skynex здатні знищувати рої безпілотників, а також літаки та крилаті ракети.

Запущений у виробництво у 2016 році (за іншими даними, аж у 2021 році), самохідні ЗАУ Skynex раніше купив Катар, а у грудні 2023 року Румунія уклала контракт на закупівлю двох батарей, ще сім придбала Австрія.

Успіх використання ЗАУ Skynex в Україні поставило цю систему в список лідерів оборонних продуктів, від турецьких безпілотників Bayraktar до американської РСЗВ HIMARS.

Поделиться публикацией