СПІВПРАЦЯ У СФЕРІ ОПК Є ВИЗНАЧАЛЬНОЮ ДЛЯ РОЗВИТКУ СТРАТЕГІЧНОГО ПАРТНЕРСТВА УКРАЇНИ Й ТУРЕЧЧИНИ – ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСЬКИЙ

«Співпраця у сфері оборонної промисловості є визначальною для розвитку стратегічного партнерства України й Туреччини», − заявив Президент України Володимир Зеленський після перемовин із Президентом Туреччини.

Про це 17 жовтня передав armyinform.com.ua

Домовленості, які досягнуті між Україною та Туреччиною під час візиту української делегації на чолі з Президентом України та за участю Міністра оборони України до Стамбула, свідчать про серйозне поглиблення співробітництва у сфері оборони та безпеки між країнами. Воно розширюється і набуває дуже конкретних рис.

 

Уже відомо про підписання між Україною та Туреччиною низки двосторонніх документів. Так, Міністр оборони України Андрій Таран та голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки про проєкти у галузі оборонно-промислових проєктів. Меморандум відзначає прагнення України й Туреччини розвивати свої оборонно-промислові програми та зміцнювати оборонні спроможності, а також встановити взаємовигідну довгострокову співпрацю на основі взаємоповаги та врахування інтересів один одного. У документі окреслюють наміри сторін започаткувати й імплементувати спільні проєкти з будівництва бойових кораблів, БПЛА та всіх видів турбінних двигунів.

Також Міністр оборони України Андрій Таран та Міністр національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акар підписали Рамкову військову угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Турецької Республіки. Угода укладена з метою створення правових засад для розширення та поглиблення чинного українсько-турецького співробітництва у сфері оборони, а також визначає порядок такої співпраці. Документ створює правові засади для розширення та поглиблення існуючого українсько-турецького співробітництва у сфері оборони та визначає співробітництво за більш ніж двадцятьма принципово новими актуальними напрямами, власне і самі напрями співпраці, принципи співробітництва, режим безпеки класифікованої інформації, порядок обміну розвідувальною інформацією, правове регулювання діяльності фахівців, відряджених кожною зі сторін, відшкодування можливих збитків, порядок вирішення спорів тощо.

«Наша взаємодія з турецькими партнерами надзвичайно динамічна. Лише у липні ми обговорювали у Києві робочі моменти з Міністром національної оборони Туреччини Хулусі Акаром — і ось фінішна пряма. Така взаємодія, повторюю, відображає стратегічний характер наших відносин та взаємну налаштованість на забезпечення миру і безпеки у Чорноморсько-азовському регіоні», − зазначив Андрій Таран.

Делегація Міністерства оборони України на чолі з Міністром оборони України Андрієм Тараном 17 жовтня 2020 року відвідала низку підприємств оборонної промисловості Турецької Республіки.

− Не зволікаючи, починаємо практичну реалізацію домовленостей, досягнутих під час візиту Президента України до Туреччини. Активно обговорюємо перспективні двосторонні проєкти між Україною та Турецькою Республікою у сфері оборонної промисловості. Серед першочергових − можливості встановлення двигунів українського виробництва на турецькі системи озброєння і військової техніки, − повідомив Міністр оборони України Андрій Таран.

Міністр оборони також наголосив, що нещодавно затверджена Президентом Стратегія національної безпеки України визначає саме Турецьку Республіку як одну з країн, з якою Україна розвиватиме стратегічне партнерство для захисту національних інтересів та зміцнення регіональної безпеки.

Після підписання двосторонніх документів Президент України заявив, що Україна і Туреччина мають спільну точку зору щодо співпраці у сфері безпеки та оборони, зокрема безпеки на Чорному морі та реалізації євроатлантичного курсу України.

Глава держави наголосив, що підписання Рамкової військової угоди між урядами України й Туреччини та Меморандуму між міністерствами оборони двох країн відкриває нові можливості для військового та військово-технічного співробітництва.

«Саме співпраця у сфері оборонної промисловості є визначальною для розвитку нашого стратегічного партнерства, і я дуже радий, що сьогодні ми зробили його ще міцнішим», – сказав Володимир Зеленський.

 

Крім того, Президент Туреччини у спільній заяві з Президентом України підтвердив намір продовжувати докладати зусилля, спрямовані на деокупацію Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, а також відновлення контролю України над окремими районами Донецької і Луганської областей України. Координувати спільні зусилля для забезпечення захисту прав людини у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь і для звільнення всіх незаконно ув’язнених громадян України. Та спільно працювати задля покращення умов життя для громадян України, включаючи кримських татар, що були змушені залишити тимчасово окуповану територію Криму та переїхати до материкової України.

Турецька Республіка підтримує перспективу членства України у Північноатлантичному альянсі та вітає визнання України як партнера з розширеними можливостями. Та продовжить сприяти Україні у досягненні критеріїв членства в Альянсі, а також взаємосумісності Збройних сил і НАТО, зокрема, шляхом проведення відповідних спільних військових навчань.

Обидва президенти відзначили важливість об’єднання зусиль для зміцнення миру, безпеки й стабільності, зокрема, у Чорноморському регіоні у рамках регіональних механізмів та НАТО. Та зазначили, що особливе значення буде надаватися розвитку всебічного співробітництва також і між військово-морськими силами держав.

За підсумками зустрічі глави держав ухвалили рішення створити новий формат українсько-турецького діалогу з політико-безпекових питань – щорічні зустрічі міністрів закордонних справ і міністрів оборони за формулою «два плюс два» (Квадрига). Вони також висловили задоволення динамікою розвитку двосторонньої співпраці, зокрема, в оборонній сфері та у галузі військово-технічного співробітництва та доручили міністерствам оборони та іншим причетним відомствам двох країн забезпечити успішну реалізацію усіх проєктів, що становлять взаємний інтерес.

Поделиться публикацией