СПЕЦІАЛЬНА МІЖВІДОМЧА ГРУПА ПРОАНАЛІЗУЄ СТАНДАРТИ КОЛИШНЬОГО СРСР НА ОВТ ЩОДО ДОЦІЛЬНОСТІ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ

У сфері ОПК при розробці і виробництві військової техніки та озброєння досі діють ГОСТи радянських часів.

Згідно наказу ДП «Український науково-дослідний  і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 2015 року ці стандарти скасовуються з січня 2019-го. Про це ІА «ОПК» повідомив представник вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Але досі на належному рівні не забезпечено роботи щодо перегляду та розроблення технічних регламентів (національних стандартів) на зміну радянських ГОСТів та інших нормативних документів періоду СРСР, констатував співрозмовник агентства.

За його словами, до заходів, які прописані у Дорожній карті щодо  реформування системи стандартизації та технічного регулювання у сфері розроблення та виробництві продукції оборонного призначення залучені не тільки профільні міністерства та відомства, а й провідні підприємства-виконавці державного оборонного замовлення.

 

Як стало відомо ІА «ОПК» із достовірних джерел, на разі створюється міжвідомча група, яка проаналізує стандарти колишнього СРСР на озброєння та військову техніку щодо доцільності їх використання в українському оборонно-промисловому комплексі. По факту цього моніторингу фахівці підготують пропозиції відносно подальшого застосування ГОСТіВ, їх перегляду чи скасування, а також визначать об’єм фінансування     відповідних робіт та відповідальні органи. З огляду на цей аналіз та пропозиції міжвідомчої комісії вітчизняних розробників та виробників ОВТ забезпечать відповідними технічними регламентами та стандартами, які відповідають національним інтересам та сучасним викликам. І має це статися не пізніше 2019 року.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->