СПЕЦСЛУЖБИ ЗАХОДУ ПОПЕРЕДИЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ З БОКУ РФ УЗИМКУ – FT

Співробітники західних спецслужб заявили, що цієї зими існує «висока ймовірність» дестабілізації ситуації в Україні з боку Росії після того, як Москва зібрала біля свого кордону понад 90 тисяч військових.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Financial Times.

 

«Інформація нашої військової розвідки збігається з інформацією країн-партнерів (на Заході – ред.) про високу ймовірність дестабілізації ситуації в Україні цієї зими», — заявила у коментарі заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

 

Вона також додала, що дані західних спецслужб побудовані не лише на інформації про кількість російських військ уздовж українського кордону, але й, імовірно, на додаткових даних про наміри російського лідера Володимира Путіна. Водночас, Маляр заявила, що інтерпретація зібраних західних розвідданих «вимагає подальшого обговорення».

 

За словами начальника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, Київ оцінює, що Росія розмістила на півночі, сході та півдні України до 114 тис. військових, у тому числі близько 92 тис. солдатів із сухопутних військ, а решту — з повітряних і морських військ.

«Це можна розглядати як підготовку до широкомасштабного вторгнення і як спробу психологічного тиску», — сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, першою про нарощування російських військ на кордоні з Україною повідомило 30 жовтня видання The Washington Post. Газета написала, що деякі офіційні особи у США та європейських країнах зафіксували «незвичайні переміщення техніки та військових на західному фланзі Росії». Видання також послалося на відеозаписи, що з’явилися в Інтернеті, на яких російські військові ешелони й автоколони перевозять техніку на південь і захід країни. Politico писала, що знімки 1 листопада зробила компанія Maxar Technologies.

Окрім цього, газета з посиланням на дані британського видання Jane’s, що спеціалізується на військовій тематиці, передавала, що техніка 4-ї танкової дивізії Росії перекидається ближче до кордону з Україною — під Курськ і Брянськ.

Поделиться публикацией