СПЕЦЕКСПОРТЕРИ МОЖУТЬ ТРАНСФОРМУВАТИСЯ В ІНВЕСТОРІВ — АКАДЕМІК В.ГОРБУЛІН

Спецекспортери можуть трансформуватися в інвесторів. У такий спосіб вони матимуть змогу отримати нове життя, а держава – альтернативний спосіб фінансування передових оборонних технологій.

Про це 14 липня ц.р. в інтерв’ю «Лівому берегу» повідомив голова наглядової ради Українського інституту досліджень безпеки, перший віце-президент Національної академії наук України академік Володимир Горбулін.

«Наскільки я знаю, це вже здійснюється – в рамках ініціативних проєктів. Наприклад, «Укрспецекспорт» вклав обігові кошти в будівництво нового танка «Оплот». І отримає можливість використовувати танк у маркетингових цілях. Це просування вітчизняних технологій. Але цей приклад відображає лише лінійний маршрут. Я хотів би бачити проєкти, в яких спецекспортер доповнює наявну розробку та спільно з партнером виходить на рівень нового, більш розвиненого продукту», — сказав В. Горбулін.

Крім того, співбесідник пояснив, що спецекспортер може закупити та встановити комплекс керованого озброєння на наземну роботизовану платформу, і таким чином стане співвласником ударного роботизованого комплексу, який може потрапити одночасно і в українське військо, і на ринок озброєнь.

«При цьому – що дуже важливо – держава може подбати про фінансування підготовки виробництва, що наразі, на жаль, неможливо, якщо приватний розробник такого комплексу виконуватиме завдання самостійно», — додав він.

До того ж, академік повідомив, що торгівля зброєю є козирем країни на міжнародній арені.

«У всьому світі найпотужніші країни намагаються побудувати трикутникову систему, в якій на вершині трикутника – національна армія. А два інші кути, на які спирається вершина – це оборонна промисловість і торгівля зброєю. Точніше військово-технічне співробітництво, бо торгівля зброєю є лише його частиною. Так от, військово-технічне співробітництво за умов вкладання ресурсів у розвиток своєї науки та технологій дозволяє групуватися із такими самими за рівнем гравцями та спільно виробляти новітню зброю, розвивати технології. Їх упровадження надає поштовхи оборонній промисловості, а налагоджений процес посилює армію – переозброєнням на новітні високотехнологічні зразки», — резюмував В. Горбулін.

Поделиться публикацией