СЛІД ПРИСКОРИТИ РІШЕННЯ ЩОДО ПОСИЛЕННЯ ППО УКРАЇНИ, А ПЕРШИМ КРОКОМ МАЄ СТАТИ ЗАКУПІВЛЯ ІНОЗЕМНОГО ЗРК – ПРЕДСТАВНИК ОПК

Тема посилення Повітряних Сил ЗСУ (ПС ЗСУ), зокрема, протиповітряної оборони держави залишається вкрай проблемною, в тому числі й тому, що рішення щодо відновлення, модернізації або закупівлі ЗРК не прийнято — ані на рівні Генштабу ЗСУ, ані на рівні Командування ПС ЗСУ, ані на рівні Міноборони України. Особливою проблемою є той факт, що ця тема не є предметом обговорення в РНБО.

Про це в інтерв’ю ІА «ОПК» зазначив на умовах анонімності представник ОПК.

За його словами, минулого тижня у військовому відомстві відбулася нарада високого рівня із залученням деяких розробників. Однак вона не наблизила до розв’язання цього складного питання.

Співбесідник вважає, що на сьогодні проекти національних КБ не виглядають переконливими. «Однак мусимо визнати необхідність національних розробок, однак на цьому етапі, вважаю одним з найбільш логічних та виважених кроків термінову закупівлю ЗРК ізраїльського виробництва BARAK 2М» — наголосив він.

(Як відомо, проекти з розробки ЗРК ведуть два державних КБ – ДержККБ «Луч» та КБ «Південне» — «ОПК»).

Представник ОПК основними вадами вітчизняних розробок вважає відсутність безпосередньо КБ та наукових установ із розробки та будівництва ЗРК та зенітних керованих ракет. То ж, враховуючи зростання рівню загроз з боку РФ до розробки національного ЗРК необхідно терміново  закупити ЗРК.

«Це слід зробити тому, що воювати треба вже сьогодні, а всі інші фантазії відкласти на 5-7 років», — зазначив він. «Відмова генерала Дроздова від С-200 є помилкою» (командувач ПС ЗСУ — «ОПК»)», — додав він, коментуючи відмову Командування ПС ЗСУ повернути у стрій та модернізувати ЗРК великої дальності (дальність ЗРС С-200 досягає 200 км — «ОПК»).

Говорячи про інші можливості закупівлі, співбесідник ІА «ОПК» зазначив, що у США наразі немає ЗРС Patriot PAC-3 для продажу. «Їм нині немає що продавати, а якщо замовляти виробництво нових, то це шалені гроші, яких просто немає, та й час. А BARAK 2М виробляється і продається в інші країни, та його орієнтовна вартість складає 1.2 млрд. грн.» — пояснив фахівець свою позицію.

Крім того, на його думку, існує можливість в рамках військової допомоги США отримати засоби ППО, зокрема, ЗРК SLAMRAAM. Можна було б розраховувати й на проекти спільного виробництва ЗРК малої та середньої дальності з компанією Ratheon, зокрема на основі американських ЗКР RIM-162, SM-2 Medium Range, але для цього слід укласти із США угоду про обмін розробок та технологій (US-Ukraine RDT&E Agreement), що наразі затягується.

Як повідомляв «ОПК» раніше, нині в ПС ЗСУ  11 зрдн «Бук» та близько 35 зрдн С-300 різних модифікацій. Однак дальність стрільби ЗКР не перевищує 55 км, оскільки Україна не отримала ракети систем С-300 з дальністю стрільби до 100 км.

Поделиться публикацией