СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ ЄС НАКОПИЧУЄТЬСЯ ВТОМА ВІД ВІЙНИ В УКРАЇНІ — ПІДТРИМКА АНТИРОСІЙСЬКИХ САНКЦІЙ ПАДАЄ – BLOOMBERG

Президент Росії продовжує газовий та ядерний шантаж, сподіваючись таким чином похитнути єдність партнерів України. Тому європейські лідери мають рішуче діяти, аби очікування Путіна не справдилися.

Повномасштабна війна Росії проти України триває вже майже шість місяців, і з плином часу, настрої громадян Євросоюзу дещо змінюються. У міру наближення опалювального сезону та загального зростання цін, серед населення ЄС накопичується втома від війни в Україні. Тому лідерам країн-партнерів необхідно підготувати своїх громадян до затяжного конфлікту та впровадити адекватні заходи для підтримки тих, хто найменше здатний витримати наслідки, передає  ZN.UA з посиланням американське видання Bloomberg.

Ще у травні поточного року, серед десяти європейських країн провели опитування, у якому респондентів попросили визначити рівень уваги їх уряду до України у порівнянні з нагальними проблемами власних громадян. Переважна більшість опитаних вважали, що він надто високий. Цікаво, що цей показник найбільший у сусідніх Польщі та Румунії. Проте більшість європейців продовжують підтримувати зусилля, спрямовані на допомогу Україні у боротьбі з військовою агресією Кремля.

Також громадяни ЄС вважають, що негативними наслідками війни, для них є зростання вартості життя, цін на енергоносії та загроза застосування ядерної зброї. Bloomberg посилається на дані опитування Forsa у Німеччині в липці 2022 року. Згідно з ними, рівень підтримки антиросійських санкцій значно скоротився, з 44% до однієї третини. І ймовірно цей показник буде падати у міру наближення зими.

Аби адекватно відреагувати на настрої в суспільстві, європейським лідерам необхідно прояснити свої цілі в Україні, ключовими з яких є:

Захист демократично обраного керівництва України та право країни на самовизначення; Притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини; Уникнення припинення вогню, яке робить Україну вразливою для відновлення російської агресії.

Для досягнення цих цілей, Європі щонайменше треба зберегти поточні санкції проти Російської Федерації та продовжувати надавати економічну допомогу Україні. Лідери ЄС до того ж мають проводити роз’яснювальну роботу, аби пояснити що боротьба з військовою агресією Росії, відповідає інтересам Європи, бо перемога Путіна, надасть сміливості не лише очільнику Кремля, а й іншим автократам із реваншистськими амбіціями.

Для європейських партнерів України важливо й чесно говорити зі своїми громадянами та повідомляти про потенційні складнощі. РФ продовжує газовий шантаж, поступово зменшуючи експорт блакитного палива, і цілком імовірно, що може його повність припинити.

Тому уряди країн ЄС мають зосередити увагу на допомозі тим, хто у зв’язку з цим, наражається на найбільшу небезпеку. Адресна фінансова підтримка бідних верств населення є більш раціональним підходом, ніж зниження податків та контроль над цінами, які не стимулюватимуть сім’ї до скорочення споживання чи інвестування у підвищення енергоефективності.

Та насамперед, європейські лідери мають закликати своїх громадян до терпіння.

16 серпня вартість газу в Європі за один день зросла на 9%

Поделиться публикацией