СБУ ШУКАЄ ДОКАЗИ ДЛЯ ВВЕДЕННЯ САНКЦІЙ ПРОТИ «112 УКРАЇНА» І NEWSONE — РНБО

ЗМІ оприлюднили некоректну інформацію щодо того, що Рада національної безпеки та оборони не знайшла підстав для введення санкцій проти пов’язаних з проросійським політиком Віктором Медведчуком телеканалів «112 Україна» і NewsOne, заявили в РНБО. В РНБО зазначили, що наразі продовжується робота над встановленням фактів, які б дозволили ввести санкції проти каналів.

 

«Сьогодні ряд ЗМІ оприлюднили некоректні інформаційні повідомлення, суть яких зводилася до того, що «РНБО України не вводитиме санкції проти телеканалів 112 і NewsOne», — йдеться у заяві.

 

У РНБО пояснили, що Служба безпеки України справді не надала їм фактів, які підтверджують участь відповідних юридичних осіб у терористичній діяльності. А згідно із законом України, обмежувальні заходи проти юридичних осіб можна вводити, якщо вони причетні до тероризму.

 

«Проте Служба продовжує роботу. РНБО України чекає на висновки спецслужби для прийняття відповідних рішень. Просимо представників ЗМІ уважно ставитися до інформації, що її надають державні органи, і не робити хибних та поспішних висновків. Ще раз підкреслюємо — активна робота у цьому напрямку триває», — зазначили в РНБО.

 

Вранці 24 вересня ЗМІ опублікували відповідь РНБО на запит щодо введення санкцій, у якій йшлося, що «Службою безпеки України фактів, що підтверджують участь зазначених юридичних осіб до терористичної діяльності, не надано». При чому у додатку до постанови, яку ухвалила Верховної Ради VIII скликання, мова йде про телерадіокомпанії «112-ТВ» і п’ять регіональних компаній, які мовлять під її логотипом («Партнер ТВ», «Лідер ТВ», «ТВ Вибір», «Новий формат ТВ» та «Аріадна ТВ»), а також про ТОВ «Новини 24 години», що мовить під логотипом NewsOne.

 

Нагадаємо, у липні телеканал NewsOne намагався провести телеміст під назвою «Надо поговорить» із рупором кремлівської пропаганди, телеканалом «Росія 24». Під тиском громадськості пропагандистський захід було скасовано. Регулятор зафіксував на телеканалі порушення, пов’язані із підготовкою до проведення телемосту (розпалювання ворожнечі).

 

Через це СБУ ініціювала позачергове засідання РНБО, а також запропонувала запровадити санкції проти юросіб, які здійснюють мовлення під логотипами «112 Україна» і NewsOne. А ГПУ зареєструвала провадження про замах на вчинення державної зради шляхом надання інформаційної підтримки підривній діяльності проти України.

 

За результатами перевірки СБУ і ГПУ було виявлено прямий зв’язок NewsOne і російського «Промсвязьбанка», який обслуговує державне оборонне замовлення РФ.

Поделиться публикацией