СБУ БЛОКУВАЛА СПРОБУ ВИВЕЗЕННЯ З УКРАЇНИ СКЛАДОВИХ ДО ЗРК

Контррозвідка СБУ блокувала спробу незаконного вивезення з України складових до ЗРК «Оса-АКМ».

Про це 9 грудня ц.р. повідомив Український мілітарний портал, посилаючись на  пресцентр Служби безпеки України.

Контррозвідники СБ України задокументували та блокували протиправну діяльність посадовців одного із вітчизняних суб’єктів господарювання.

Як повідомлено, посадовці у порушення діючого законодавства у сфері державного експортного контролю, здійснили спробу незаконного експорту товарів військового призначення.

Співробітники спецслужби встановили, що організатори планували експортувати до однієї з середньоазіатських країн складові агрегати для зенітно-ракетного комплексу «Оса-АКМ».

Складові належать до системи розвідки цілей, їх показу, визначення дальності до них, спостереження та супроводження цілі.

«Для приховування військового призначення переміщуваних товарів, як підставу для митного оформлення вантажу надали до митних органів України документальні матеріали, в яких вказані неправдиві відомості щодо дійсних найменувань товару та мети його цільового використання», – розповідають у СБУ.

Відповідно будь-які дозвільні документи Державної служби експортного контролю України, передбачені чинним законодавством для переміщення такого роду вантажів, у відправника були відсутні.

Задокументовані матеріали будуть передані до органу досудового розслідування з метою прийняття процесуального рішення щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення злочину.

Нагадуємо, аналогічну спробу переміщення агрегатів до ЗРК «Оса-АКМ» до однієї з країн Близького Сходу контррозвідниками було припинено у жовтні 2020.

У листопаді 2020 року СБУ виявила «прокладку» через яку продавали комплектуючі до вертолітної техніки з Росії в Африку.

Також на початку листопада Служба безпеки України спільно зі Службою зовнішньої розвідки України блокувала розкрадання авіаційних комплектуючих.

Поделиться публикацией