САУДІВСЬКА АРАВІЯ ЗАМОВИЛА ДЛЯ СВОЄЇ АРМІЇ BAYRAKTAR AKINCI З УКРАЇНСЬКИМ ДВИГУНОМ

Турецький виробник озброєнь Baykar, чиї безпілотники брали участь у конфліктах в Україні, Азербайджані та Лівії, погодився поставити Саудівській Аравії свої найсучасніші висотні дрони Bayraktar Akinci, які оснащені турбогвинтовими двигунами АІ-450Т розробки українського підприємства «Івченко-Прогрес». Літаки стануть на озброєння Військово-повітряних сил та Військово-морських сил Королівства Саудівської Аравії.

Генеральний директор компанії Baykar Халук Байрактар привітав угоду про відправку Akinci та оцінив її як «найбільший оборонний та авіаційний експорт в історії Туреччини», передає Bloomberg.

Очікується, що в рамках угоди Baykar продасть Саудівській Аравії невизначену кількість безпілотників. Угода була підписана під час візиту президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана до спадкоємного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана 17 липня разом з угодами про прямі інвестиції, оборонну промисловість, енергетику та зв’язок. «Співпраця з передачі технологій і місцевого виробництва також буде реалізована в рамках експорту», – сказав Байрактар в інтерв’ю телеканалу CNN-Turk 18 липня, додавши, що інші оборонні угоди, включаючи продаж зброї Саудівській Аравії, будуть укладені пізніше.

Ердоган намагався поліпшити відносини з Ер-Ріядом протягом останніх двох років після того, як вони були заморожені після вбивства у 2018 році саудівськими агентами в Стамбулі журналіста Washington Post Джамаля Хашоггі, а також через розбіжності в регіональних питаннях. Саудівська Аравія стала сьомою країною, яка придбала Akinci, повідомив Байрактар, чия компанія експортувала свої фірмові безпілотники TB2 вже до 30 країн.

Нагадаємо, що міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін 10 липня повідомив, що в Україні вже будують завод з виробництва безпілотників Bayraktar. Раніше повідомлялося, що заводі будуватимуть не тільки БПЛА TB2, які зараз активно використовують ЗСУ, а й безпілотні винищувачі Bayraktar Akıncı. У червні компанія Baykar заявила, що планує запустити два заводи з виробництва ударних безпілотників в Україні у 2025 році. Зокрема вона вже отримала від турецької влади ліцензійні дозволи на виробництво Bayraktar TB2 та Akıncı.

Відомо, що Польща вже отримала другу партію Bayraktar TB2 від Туреччини.

Поделиться публикацией