РІШЕННЯ КАБМІНУ ЩОДО ЦІНОУТВОРЕННЯ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ ОБОРОННОЇ ПРОДУКЦІЇ ВІДКРИВАЄ НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ РОЗВИТКУ ОПК — ЛІГА

Прийняте в січні урядом України рішення про скасування встановлених Міністерством оборони в 2016 році обмежень рентабельності при виробництві оборонної продукції відкриває нові можливості для розвитку українського ОПК і просування нових оборонних розробок, підкреслюють в приватному секторі «оборонки». Про це 23 січня повідомило агентство Інтерфакс-Україна.
Зокрема, згідно з агентством, як заявив в ході прес-конференції 23 січня глава Правління «Ліги оборонних підприємств України» (Ліга об’єднує понад 40 приватних оборонних компаній – «ОПК»)  Олег Висоцький, успішне лобіювання Лігою перегляду підходів влади до ціноутворення на оборонну продукцію, є на сьогоднішній день ключовим «активом» об’єднання.
Йдеться про поліпшення ситуації із ціноутворенням на продукцію військового призначення та зокрема встановити у складі ціни прибутки підприємств у обсягах 5 відсотків на витрати суб’єкта господарювання при придбанні комплектувальних виробів (напівфабрикатів), робіт (послуг) у інших суб’єктів господарювання, а також 30 відсотків решти витрат у складі виробничої собівартості продукції (робіт, послуг).

Встановлення Кабміном нового нормативу рентабельності — щодо комплектуючих військової продукції в розмірі 5%, і 30% — за іншими витратами, розцінюють в ОПК «як можливість ковтнути свіжого повітря і щось запропонувати країні в майбутньому, а не стояти на місці», — сказав О.Висоцький.

У зв’язку з цим О.Висоцкій акцентував, що проблема ціноутворення на оборонну продукцію на сьогоднішній день актуальна для всієї світової оборонної промисловості. «Питання ціноутворення дуже» запущений «, оборонна продукція дуже затратна», — зауважив він.

Разом з тим, зазначив О.Висоцкій, проблема ціноутворення на оборонну продукцію актуальна сьогодні, в тому, числі і для противника України — РФ. «У північного противника це питання не вирішене, вони його активно обговорюють. У них проблем набагато більше, ніж у нас, у них все більш зарегульована», — сказав він.

«Років через півтора-два, і вони цю проблему вирішать», — спрогнозував О.Висоцкій, додавши: «Ми її вирішили за дев’ять місяців. Дуже швидко для такого найважливішого питання».

За його словами, підходи до ціноутворення спираються на «застарілу ментальність» і вкрай важливо, що ситуація в Україні з цього питання відрізняється від ситуації у сусідів. «Ми повинні почати видавати» на гора «нові вироби. Світ змінюється дуже динамічно», — резюмував глава Правління Ліги.

До останнього часу в українській оборонній галузі діяли введені Міноборони в 2016 році і закріплені в «Методичних рекомендаціях» військового відомства обмеження рентабельності при виробництві оборонної продукції — щодо комплектуючих 1%, і по іншим витратам — 20%.

На початку 2017 року Ліга звернулася до уряду з проханням врегулювати питання ціноутворення при виробництві оборонної продукції у воєнний час. Введення військовим відомством нових обмежень рентабельності, акцентували в Лізі, тягне дворазове зниження розрахункового прибутку виконавців ДОЗ та обмежує можливості роботи приватних оборонних компаній на українському оборонному ринку.

За даними Ліги, питома вага комплектуючих іноземного виробництва в новітніх зразках озброєнь виробників приватного сегмента ОПК становить сьогодні в середньому 70%.

При цьому, за даними українського військового відомства, в нових умовах в структурі виконавців ДОЗ понад 50% склали приватні оборонні компанії.

Поделиться публикацией