РФ АКТИВІЗУВАЛА ВИКОРИСТАННЯ МІЖНАРОДНИХ І УКРАЇНСЬКИХ ПОЛІТИКІВ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ІНФОРМАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНИХ СПЕЦОПЕРАЦІЙ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ — ЦДАКР

РФ істотно розширила традиційний арсенал інформаційно-психологічних операцій своїх спецслужб в умовах гібридної війни і активізувала використання в них міжнародних і українських політиків, зазначає директор Центру дослідження армії, роззброєння і конверсії (ЦДАКР) Валентин Бадрак.

Як передав 26 березня ІНТЕРФАКС-Україна, в ході презентації аудіоверсії своєї книги «Офіцерський гамбіт» (яка вийшла друком у 2011 році у складі роману-дилогії «Східна стратегія») у вівторок в Києві, глава ЦДАКР акцентував: РФ використовує українських політиків і впливових лідерів громадських і професійних цільових груп в своїх спецопераціях, як мінімум, з середини 2000-х рр .

В якості одного з таких прикладів В.Бадрак назвав залучення окремих українських політиків в інформаційно-психологічної спецоперації РФ в ході російсько-грузинської війни 2008 року: коли «злив» контенту про нібито незаконних поставках українських важких озброєнь Грузії, забезпечували українські народні депутати, уточнив він .

«Це перетинається з нинішньою ситуацією, коли візит до Москви здійснюють певні впливові (українські) депутати, в тому числі, кандидати в президенти», — сказав директор ЦДАКР.

На думку В. Бадрака, такі «заходи» націлені на «активізацію російської п’ятої колони», зокрема, для залучення до російських інформаційно-психологічним спецоперацій проти Української держави «лояльних до Кремля людей» в обмін на їх «політичну підтримку, політичне зростання, фінансову підтримку».

«Сьогодні, під час проведення (президентських і парламентських) виборів (в Україні-ІФ) буде надзвичайна активізація (російської) «п’ятої колони», — сказав він.

Глава ЦДАКР особливо відзначив, що арсенал російських інформаційно-психологічних операцій істотно розширився в умовах існуючої РФ гібридної війни: в першу чергу, за рахунок проведення агресивних диверсійних операцій, а також широкого використання в подібних інформаційно-психологічних операціях міжнародних політиків і організацій, уточнив він.

Як приклади В.Бадрак виділив озвучені на старті гібридної війни в 2014 році резонансні заяви експерта Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI) про непричетність РФ до збитого малайзійського Boeing рейсу MH17, а також заяви ветеранів спецслужб США про відсутність російських регулярних військ на Донбасі.

Поделиться публикацией