РУМУНІЯ МАЄ НАМІР ПРИДБАТИ ДОДАТКОВІ ВИНИЩУВАЧІ F-16

Румунія планує придбати в Португалії 5 додаткових винищувачів F-16, повідомив 22 квітня російський ЦАМТО. При цьому процедура закупівлі може бути завершена вже в поточному році, заявив міністр оборони країни Габріель Леш.

За інформацією Romania-insider.com, в інтерв’ю національній радіостанції Eurobe Libera Romania міністр повідомив, що Румунія вже придбала в Португалії 12 багатоцільових винищувачів F-16 в 2013 році і закупить ще п’ять для укомплектування ескадрильї з 17 літаків. Усі F-16 будуть поставлені з наявності ВВС Португалії.

Коментуючи заяви про те, що США розглядають можливість продажу винищувачів F-35 п’яти новим країнам-замовникам, включаючи Румунію, Г.Леш заявив, що на даний момент це занадто «велика» пропозиція для Румунії.

Як повідомляв ЦАМТО, на озброєнні ВПС Румунії є 12 винищувачів F-16AM / BM MLU Блок.15 «Військові Фалкон», придбаних зі складу ВПС Португалії, включаючи дев’ять одномісних F-16AM і три двомісних F-16BM. Укладена румунським урядом через компанію Romtehnica SA угоду загальною вартістю 628 млн. євро набула чинності 30 вересня 2013 року. Поставка літаків була виконана з вересня 2016 року по вересень 2017 року. Літаки увійшли до складу 53-й винищувальної ескадрильї в Фетешті.

Закупівля F-16 виробляється в рамках заміни застарілих МіГ-21. В даний час в складі 711-ї винищувальної ескадрильї (Кимпія-Турзій) і 861-ї винищувальної ескадрильї (Фетешті) залишається близько 26 літаків МіГ-21: 20 одномісних МіГ-21MF / MF-75 і шість двомісних навчально-бойових МіГ-21UM . Їх обслуговування вимагає все більших зусиль і коштів.

У березні 2019 року міністр оборони повідомив про плани закупівлі 36 додаткових літаків F-16 для заміни застарілих «МіГів» і формування декількох боєздатних ескадрилей. Глава оборонного відомства заявляв про намір придбати нові винищувачі, але також згадав можливість поставки були в експлуатації літаків, які можуть бути модернізовані румунської оборонною промисловістю.

В інтерв’ю Eurobe Libera Romania міністр також повідомив, що «через два-три тижні» зробить оголошення про розблокування програми придбання чотирьох корветів для ВМС країни. Закупівля, вартість якої оцінюється в 1,6 млрд. Євро, була припинена в січні цього року через підозри в наданні переваг одному з претендентів.

Поделиться публикацией